Eesti Panga nõukogu hakkab täna uut presidenti valima

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus 6. septembrist. Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik teatab, et kandideerimist jätkavad Andres Sutt ja Ardo Hansson.
Meenutus 6. septembrist. Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik teatab, et kandideerimist jätkavad Andres Sutt ja Ardo Hansson. Foto: Mihkel Maripuu

Keskpanga nõukogu kaheksa liiget kogunevad täna pärastlõunal, et lõpule viia Eesti Panga uue presidendi valimine – kandidaadid on IMFis töötav Andres Sutt ja maailmapanga Hiina osakonna peaökonomist Ardo Hansson.

Et valituks osutuda, tuleb kaheksaliikmelises nõukogus saada vähemalt viie inimese toetus.

«Kuna tänapäeval ei peeta enese väljapakkumist enam halvaks tooniks, siis mind ei üllata, kui inimesed toovad välja oma paremad omadused,» kommenteeris viimaste päevade tihedaid kõnelusi ja läbirääkimisi Eesti Panga nõukogu liige, juuraprofessor Irene Kull.

«Minule kui valijale on see kasuks,» lisas ta. «Kontakt panga presidendiks pürgijatega on olnud küllalt tihe, on tulnud kohtuda ja vestelda.»

Nii Sutt kui ka Hansson on teinud viimastel päevadel tööd endale poolehoiu kindlustamise nimel. Kui Postimees neid eelmisel nädalal intervjueeris, tunnistasid nad, et andsid ühe päevaga viis intervjuud erinevatele meediaväljaannetele. Väga tihe on olnud suhtlus ka nõukogu liikmetega. Esmalt esitasid nad kirjalikult teesid, mida panganõukogu aga ei avalikusta.

Teisipäeval algab panganõukogu istung samuti Suti ja Hanssoni ärakuulamisega. Istungile eelneb nõukogu esimehe Jaan Männiku lühike pöördumine telekanalite reporteritele. Kuna Eesti Panka on avalikkuses süüdistatud suletuses, siis vähemalt uue presidendi valimisest on pank püüdnud teha suurt meediašõud.

Eesti Panga nõukogu liikmed pole olnud valmis avaldama oma eelistusi. Seega võib vaid oletada, kuidas hääled jagunevad. Pole välistatud ka stsenaarium, kus nõukogu ei suuda presidenti valida, sest Sutt ja Hansson saavad võrdselt hääli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles