Mis toonil ülemus sinuga räägib?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühhoterapeut Epp Veski kirjutab viimases ajakirjas Psühholoogia Sinule, millise vastikustundega meenutavad tema nõustatavad seda, kui neid vaid käskude-keeldude abil kasvatati.

„Ära tee, ära ole, ära mine!“ stiilis lähenemine tapab tahtmise ja jääb hinge kripeldama.

Epp Veski soovitab  mõelda, kuidas te tahate, et teie ema, ülemus, abikaasa, partner teiega räägiks? Kas keelaks ja käsiks või küsiks teie arvamust, arutleks, mida ja kuidas? Milline viis neist lubab tunda, et teiega arvestatakse ja teid austatakse?

Ning nüüd mõelge, kuidas te ise käitute. Mis sõnade ja millise tooniga te ise räägite oma lapse, mehe, naise, alluva, sõpradega? Kas see toon on keelav, käskiv, arutlev, partnerlusele ja lahendusele suunatud?

Epp Veski ütleb, et mitmed inimesed on nõustamise käigus rääkinud, et kõige olulisem polegi see, kas nad said või ei saanud lapsena seda, mida nad tahtsid. Küll aga oleksid nad väga tahtnud, et nende käest oleks seda vähemalt küsitud.

Nii et despootlikel ülemustel tasub mõelda, kui palju nad teise inimese hingele haiget teevad.

Allikas: Psühholoogia Sinule, september 2011

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles