Leedo sai ringkonnakohtus Delfi üle võidu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SLK omanik Vjatšeslav Leedo.
SLK omanik Vjatšeslav Leedo. Foto: Toomas Huik

Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo seljatas Tallinna ringkonnakohtus uudisteportaali Delfi, mis avaldas tema au ja väärikust alandavaid kommentaare.


Tallinna ringkonnakohus jättis rahuldamata Delfi apellatsioonikaebuse Harju maakohtu 27. juuni otsuse peale, millega mõisteti uudisteportaalilt Delfi Vjatšeslav Leedo kasuks välja 5000 krooni tema au ja inimväärikuse alandamise eest.

Tallinna ringkonnakohtu tsiviilkolleegium leidis, et Delfi selgitus väljendusvabaduse piiramisest ja tsensuuri rakendamisest pole põhjendatud ja Harju maakohus talitas õigesti: «Kommentaaridega tekitati hagejale hingelisi kannatusi, stressi, hirmu elu pärast, töövõime langust ja kannatusi lähedastele, mistõttu on rahalise hüvitise määramine põhjendatud.»

Eelnevalt oli maakohus Delfile süüks pannud tegevusetust, sest lasi kommentaatoritel avaldada Leedo au ja head nime teotavaid ja väärikust alandavaid avaldusi, neid eelnevalt kontrollimata. Tulenevalt hea usu põhimõttest on keelatud oma tegevusega või tegevusetusega teisi isikuid kahjustada.

Vaidluse aluseks oli 24. jaanuaril 2006 Delfis ilmunud artikkel «SLK lõhkus plaanitava jäätrassi», millele laekunud 185st kommentaarist oli au ja inimväärikust alandavaid Leedo hinnangul 20. Nende seas oli ka otseseid tapmisähvardusi.

Esimesel ringil jättis Harju maakohus Leedo hagi rahuldamata, kuid Tallinna ringkonnakohus tühistas selle otsuse ja saatis asja maakohtusse tagasi. Tänavu 27. juunil Harju maakohus rahuldas Leedo hagi ja mõistis Delfilt tema moraalse kahju hüvitamiseks välja 5000 krooni. Selle otsuse kaebas omakorda edasi Delfi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles