Läti firma pani Tom Cruise uues «Mission Impossible» filmis lendama (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Mission: Impossible" uues filmis vajas Tom Cruise lätlaste abi trikkide tegemisel.
"Mission: Impossible" uues filmis vajas Tom Cruise lätlaste abi trikkide tegemisel. Foto: Victoria Jones / AP

Juuli lõpus linastunud «Mission Impossible: Fallout» lennustseenid filmiti ekstra selle jaoks tehtud maailma suurimas tuuletunnelis, mille pani püsti Läti firma Aerodium.

Tuuletunnelis (6,5 m x 3,5 m) saavad üheaegselt lennata seitse inimest, vahendab Mixnews telekanali LNT-d. Filmivõtete jaoks rajati neljakordse maja kõrgune tuuletunnel, mis vajab 3200kW elektrit ehk sama suur on 200 eramaja elektritarbimine.

Kuigi filmivõtted kestsid vaid kolm päeva, õpiti seal lendamist Warner Brothersi Londoni stuudios pea aasta.

Filminäitlejat juhendanud Erik Osmanise sõnul oli koostöö Tom Cruisega keeruline ülesanne, sest koolitus pidi olema võimalikult lühike ja efektiivne. Iga minut oli oluline, kirjutab Diena. «Ta õppis lendamise kiiresti selgeks ja seejärel saime harjutada keerulisemaid manöövreid ja liikumisi,» rääkis Osmanis. Filmikompnaii võttis Aerodiumiga ühendust juba 2016. sügisel.

«Tom Cruisele meeldis uue filmi idee, kuid ta soovis näidata midagi enamat. Siis tuli idee ehitada maailma suurim tuuletunnel,» rääkis Aerodiumi juhatuse esimees Ivars Beitans. Tavalistes oludes oleks tunneli rajamiseks kulunud vähemalt aasta, kuid stuudio pani firma valiku ette – kas teha see viie kuuga või loobuda kaasa löömisest.

«Sellise suurusjärgu filmi ühe võttepäeva hind on 500 000 dollarit (428 000 eurot), seetõttu on lepingusse sisse kirjutatud trahvid väga suured. Meie meeskond võttis väljakutse vastu ja sai ülesandega õigeaegselt hakkama,» ütles Beitans. «Tunnel sai täiuslik ja seal lendamine on puhas nauding,» lisas ta.

Aerodium toodab vertikaalseid tuuletunneleid nii meelelahutusmaailma kui ka sõjatööstusele. Nad on koostööd teinud Red Bulli, Disneylandi , Mercedez Benziga.  Alates 2016. aastast on ettevõte laiendanud oma frantsiisivõrku, ja nüüd tegutsetakse edukalt  Ameerika Ühendriikides, Hiinas, Bahreinis, Sloveenias, Egiptuses ja mujal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles