Ametlik: Facebooki kukkumine on ajaloo suurim (1)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerid eile New Yorgi börsil pingsalt toimuvat jälgides.
Maaklerid eile New Yorgi börsil pingsalt toimuvat jälgides. Foto: Richard Drew / AP

Facebooki aktsia langes neljapäeval 19 protsenti, mis teeb sotsiaalmeediahiiglasest suurima päevasisese hävija USA ajaloos, kuid ta pole sugugi ainus ettevõte, kes on ühe päevaga oma väärtusest miljardeid kaotanud.

Teisipäeval oodatust kehvematest tulemustest teatanud Facebook kaotas oma väärtusest üle 119 miljardi dollari. Nii palju pole varem ükski USA ettevõte ühe päevaga hävinud, kirjutab Bloomberg.

MarketWatch toob võrdluseks, et Facebooki langus on suurem kui 93 protsendi S&P 500  ettevõtete aktsiate turuväärtus. Midagi sarnast tegi kunagi Intel internetimulli lõhkemise ajal, kaotades 22. septembril aastal 2000 ühe päevaga oma väärtusest 91 miljardit dollarit, kukkudes 22 protsenti. Sama aasta ühel aprillipäeval oli Microsoft hävinud 80 miljardi dollariga.

Rohkem kui kümme aastat hiljem, jaanuaris 2013,  kaotas Apple ühe päevaga oma väärtusest 60 miljardi dollarit. Ent juba aasta lõpuks oli Apple`i väärtus tagasi kõrgemal tasemel kui enne suurt kukkumist. Seda ajaloolist fakti võiksid meeles pidada kõik praegused Facebooki investorid.

Facebook suure languse tõid kaasa kolmapäeva hilisõhtul pärast börsi ametlikku sulgemist avaldatud eelmise kvartali majandustulemused, kust selgus, et USAs ja Kanadas oli igapäevaste aktiivsete kasutajate arv 185 miljonit, mis oli enam-vähem sama, mis eelmises kvartalis ning veidi rohkem kui eelmise aasta teises kvartalis. Euroopas kasutajate arv kahanes 279 miljonini võrrelduna 282 miljoniga esimeses kvartalis. Ettevõtete juhtide sõnul oli Euroopa kasutajate languse põhjuseks uus privaatsusseadus.

Facebooki käibe kasv oli 42 protsenti 13,23 miljardi dollarini, mis on peaaegu kolme aasta aeglaseim kasv. Kasumit teenis tehnoloogiahiid 5,1 miljardit dollarit.

Riskikapitalist ja endine tuntud tehnoloogiasektori analüütik Gene Munster kirjutas, et Facebook on sisenemas uude perioodi, kus kasutajate kasvu langus transformeerub aeglasemaks käibekasvuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles