Leedu poliitiku sõnul võib Yandex.Taxi ohustada riiklikku julgeolekut

Karel Kranich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yandex.Taxi.
Yandex.Taxi. Foto: Madis Sinivee

Endine Leedu välisminister Audronius Ažubalis, kes nüüd kuulub sealsesse parlamenti, pöördus neljapäeval Leedu riikliku julgeolekuameti juhi poole taotlusega uurida Vene ettevõtte Yandex.Taxi tegevust seoses võimaliku ohuga riigi julgeolekule. Ažubalise hinnangul peaks samasuguse uurimise algatama ka Lätis ja Eestis.

«Esiteks on ettevõtte omanikul Arkadi Voložil teatud sidemed Kremli ja Kremli ringkondadega. Teiseks, praeguses olukorras, kus pidevalt toimuvad provokatsioonid ja hübriidsõjad, saab see ettevõte, mis on vaid silmapetteks registreeritud Euroopa Liidus, meie riiki siit saadud info abil ainult lõhestada, mitte meile kasu tuua,» rääkis Ažubalis ERRile.

Ta ütles, et igasugune luureteenistus, mis niisuguseid andmeid tükkhaaval kogub, suudab neid analüüsida ja sellest järeldusi teha, nende põhjal saab aga juba tegutseda. «Mis puudutab Yandex.Taxit, siis saab see ettevõte konfidentsiaalset infot reisijate kohta ning ka ühes või teises küsimuses avalikku arvamust analüüsida,» lisas Ažubalis.

Yandex.Taxi rahvusvaheliste teenuste strateegia direktor Aram Sargsian ütles, et nemad tervitavad igasuguseid kontrolle, sest vastavad igati Euroopa Liidu normidele ning on valmis koostööks ka riigiasutustega, millel on voli midagi kontrollida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles