Berlusconi põikas Putini peole taastuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi (paremal) ja Vladimir Putin.
Silvio Berlusconi (paremal) ja Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

59. eluaasta täitumist tähistav Vladimir Putin kutsus oma sünnipäevale ka Silvio Berlusconi. Seksiskandaalide ja kohtuasjadega koormatud itaallase jaoks on Venemaa üks väheseid kohti, kus ta veel tõeliselt teretulnud on.

Rahvusvaheline meedia maiustab parasjagu Berlusconi viimase killu kallal – tema partei uueks nimeks pidavat saama Forza Gnocca! (Anna Minna Kiisuke!).

Olukorda üritab siluda välisminister Franco Frattini. «Peaminister on parandamatu naljahammas. Eks see ole ka meie kohus aidata tal mõista, millal see sobib ja millal mitte,» ütles Frattini raadio vahendusel.

Nali naljaks, Berlusconi diplomaatiline isolatsioon valmistab itaallastele üha suuremat peavalu – ajal, mil Itaaliat hirmutab finantskriis ja maksete tegemiseks on väga vaja välismaailma abi.

«Itaalia on alati esinenud Euroopa Liidus alla oma võimete,» ütleb Euroopa Reformikeskuse direktor Charles Grant. «Selge on see, et nimetatud pikaajaline trend on viimase paari aastaga vaid võimendunud. ELi diplomaatias on Itaaliast saanud väikeriik.»

«Kellelegi ei jää märkamatuks, et Brüsselis ja Strasbourgis hoiavad paljud temast eemale, kartes sattuda piinlikule fotole koos Itaalia klouniga.»

Kui kohustuslikud Euroopa tippkohtumised välja arvata, reisib Berlusconi nüüd vähe. Välismaal teda ei oodata, kodus tuleb karta kriitikat ja isegi kallaletunge – nagu juba juhtus kaks aastat tagasi, kui meeltesegaduses mehe käsi talle Milano katedraali kujukese näkku lennutas.

Neil päevil eelistab Berlusconi osaleda poliitilistel kokkutulekutel telefoni vahendusel.

Diplomaatide sõnutsi jättis Berlusconi septembris New Yorki ÜRO Üldassambleele minemata seetõttu, et ei suutnud korraldada tähtsaid kahepoolseid kohtumisi ei Barack Obama ega teistega.

Väidetavalt on USA president siiani solvunud aasta alguse poole peetud telefonikõnest, kui Berlusconi – kellega oli plaanis arutada Liibüa küsimust – kallas ta üle vahutava ja vihase monoloogiga Itaalia kohtunike ebapäedevuse teemadel.

Muuhulgas on Berlusconi keeldunud energiahiiglase Eni juhi Paolo Scaroni kutsest osaleda oktoobri lõpus Tripolis Liibüat Itaaliaga ühendava gaasijuhtme taasavamisel. Üks ametnik oletas, et peaminister kardab oma turvalisuse pärast, võttes arvesse lähedasi suhteid troonilt tõugatud  Muammer Gaddafiga.

Veel murelikumaks teeb aga tõsiasi, et ka kohtumiseks Angela Merkeliga ei kipu Berliinist kinnitust tulema. Avalikkuse ees on Saksa valitsus küll kummutanud väited, nagu oleks Berlusconi kantsleri aadressil vulgaarselt väljendunud – telefonikõnes, mida politsei ühe ajalehetoimetaja väitel pealt kuulas – kuid diplomaadid kinnitavad, et Berliin pidi äärepealt Itaaliast suursaadiku tagasi kutsuma, et asja arutada.

«Meile, kes me oma töös välismaailmaga kokku puutume, on olukord sügavalt alandav,» kommenteeris Itaalia juhtiva päevalehe Corriere della Sera toimetaja Ferrucio de Bortoli. Corriere della Sera on tungivalt palunud Berlusconil tagasi astuda.

Putini puhul võib 75-aastane miljardär aga alati sooja ja südamliku vastuvõtuga arvestada. Septembris võttis Vene peaminister sõna, kaitsmaks sõpra, kes on kohtu all kahtlustatuna seksiteenuste ostmises alaealiselt prostituudilt – mida Berlusconi ise eitab.

«Ükskõik, kui palju inimesed Silvio Berlusconit tema erilise suhte pärast kaunima sooga ka ründaksid – valdavalt kadeduse pärast, ma usun – on ta käitunud selles akuutses olukorras kui vastutustundlik poliitik ja juht» ütles Putin.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles