Facebookile saabus mihklipäev (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki aktsia Nasdaqi ekraanil.
Facebooki aktsia Nasdaqi ekraanil. Foto: Eric Thayer / REUTERS

Tundub, et kolmapäeva hilisõhtul saabus Facebooki mihklipäev varasematel aastatel kogunenud pattude eest, kus sotsiaalmeediaettevõte ei suutnud ära hoida valeuudiste levimist 2016. aastal ning hoida ära klientide andmete lekkimist.

Veresaun hakkas pihta eelmise kvartali majandustulemuste avaldamise järgse konverentsikõnega kolmapäeva öösel, kui Facebooki finantsjuht David Wehner hoiatas, et teine poolaasta tuleb ilmselt kehv ning aktsia hind läks selle peale järelkauplemisel vabalangusesse, kaotades enam kui kahe tunniga viiendiku ehk umbes 150 miljardit dollarit oma väärtusest. Ettevõtte asutaja ja juht Mark Zuckerberg jäi 16,8 miljardi dollari võrra vaesemaks.

Facebook avaldas kolmapäeva hilisõhtul pärast börsi ametlikku sulgemist eelmise kvartali majandustulemused, kus selgus, et USAs ja Kanadas oli igapäevaste aktiivsete kasutajate arv 185 miljonit, mis oli enam-vähem sama, mis eelmises kvartalis ning veidi rohkem kui eelmise aasta teises kvartalis. Euroopas kasutajate arv kahanes 279 miljonini võrrelduna 282 miljoniga esimeses kvartalis. Ettevõtete juhtide sõnul oli Euroopa kasutajate languse põhjuseks uus privaatsusseadus.

Facebooki käibe kasv oli 42 protsenti 13,23 miljardi dollarini, mis oli peaaegu kolme aasta aeglaseim kasv. Kasumit teenis tehnoloogiahiid 5,1 miljonit dollarit.

Riskikapitalist ja endine tuntud tehnoloogiasektori analüütik Gene Munster kirjutas, et Facebook on sisenemas uude perioodi, kus kasutajate kasvu langus transformeerub aeglasemas käibekasvuks.

Mõne analüütiku arvates ei lahene Facebooki probleemid lihtsalt.

«Erinevalt Netflixist, kus me näeme, et kvartalitulemuste vajakajäämised on ajutised, näeme siin loo evolutsioneerumist,» ütles Reutersile investeerimispanga BMO Capital Markets analüütik Daniel Salmon.

Neljapäevast ametlikku börsipäeva alustas Facebooki aktsia 18-protsendilise kukkumisega 175 dollarini, mis tähendas ettevõtte väärtuse langust 120 miljardi dollari ehk umbes Eesti kümne aasta eelarve võrra. Aktsia sulgus pea 19-protsendilises languses.

Pikaajalised investorid on endiselt tugevalt plussis. Eile, vahetult enne majandustulemuste avaldamist kerkis Facebooki aktsia ajaloo kõrgeimale tasemele 216,30 dollarini. Facebook läks börsile veidi üle viie aasta tagasi 2012. aasta mais ning aktsiate märkimishind oli 38 dollarit väärtpaber. Ka neljapäevase kukkumise järel on aktsiate toonased ostjad pea viiekordses plussis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles