Keskkonnaministeerium hakkab toetama erametsade sertifitseerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Arvo Meeks

Metsa säästliku kasutamise edendamiseks saavad metsaühistud kuni 3. septembrini küsida Erametsakeskuselt keskkonnaministeeriumi toetust metsa nõuetekohase ja keskkonda säästva majandamise sertifitseerimiseks.

"Oleme ka seni kutsunud metsaomanikke üles oma metsi säästlikult majandama, kuid nüüd asume seda esimest korda ka rahaliselt toetama," ütles keskkonnaminister Siim Valmar Kiisler, kes allkirjastas sertifitseerimistoetuse maksmist võimaldava määruse.

Toetuse saamiseks peab ühistu vastama ministri määrusega kehtestatud tingimustele ning sertifitseerima aasta jooksul vähemalt 200 hektarit ühistu liikmetele kuuluvat metsa.

Sertifikaat annab metsaomanikule audiitori kinnituse, et tema metsa on majandatud keskkonnasäästlikult. "See näitab, et metsaomaniku tegevus on läbi mõeldud, kogukonnaga arvestav ja loodusväärtusi hoidev. Lisaks suureneb sertifitseerimisega metsade väärtus. Paljud ettevõtted ostavad vaid sertifitseeritud metsast pärit puitu," ütles Kiisler.

Toetuse maksmine ühistute kaudu aitab hoida kokku kulusid. Mida rohkem erametsaomanikke on kaasatud ühte rühma, seda odavam on metsahektari sertifitseerimine.

Erametsakeskuse juht Jaanus Aun rääkis, et mitmed metsaühistud on ennast tõestanud metsade sertifitseerimisega kaasnevate nõuete täitmisel. Tema sõnul on rahvusvahelises majandusruumis tegutsedes tunnustatud sertifikaadi olemasolu oluline. "Metsaühistute abiga saavad metsaomanikud lihtsaima vaevaga sertifitseerimisega kaasnevad nõuded täidetud. Sellega paraneb ka metsade majandamise kvaliteet ning kasvab ka metsaomanike saadav tulu," ütles Aun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles