Lüganuse vald läks Sõnajalgade aitamiseks peaministri jutule

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjatest vennad Andres (vasakul) ja Oleg Sõnajalg.
Ettevõtjatest vennad Andres (vasakul) ja Oleg Sõnajalg. Foto: Raul Mee/Raul Mee/Mollusk Media

Lüganuse vald pöördus peaminister Jüri Ratase poole, et too lõpetaks kaitseministeeriumi diktaadi ja lubaks vendadel Sõnajalgadel jätkata Baltikumi suurima, Aidu tuulepargi ehitamisega.

Oleg ja Andres Sõnajalg on aastaid tahtnud Lüganuse valda Aidusse ehitada Baltikumi suurimat, 30 tuulikust koosnevat tuuleparki.

Kuigi ehitustegevus algas üle kahe aasta tagasi ja mitu tornigi on juba püsti, tõmbas Ida-Viru maavalitsus ja kaitseministeerium mullu kevadel projektile pidurit. Põhjuseks see, et tuulikud kerkisid lubatust kõrgemaks, mis võib kujutada ohtu kaitseradarite ja raadiluuresüsteemide tööle. Sellest ajast saadik vaieldakse ehituslubade taastamise üle kohtus.

Lüganuse vallavanem Andrea Eiche on projekti seiskumise pärast väga mures. Nende huvi on saada valda investeeringuid, mis loovad töökohti, täidavad eelarvet ning elavdavad kohalikku elu. Lisaks on Sõnajalad lubanud tuulepargi projekti realiseerumisel toetada Aidu veespordikeskuse väljaehitamist, mis samuti on valla huvi.

Seetõttu on kaitseministeeriumi vastuseis tuulepargi rajamisele Eiche jaoks väga ebameeldiv üllatus. Nad eeldasid, et formaalsed küsimused tuulikute kõrguse üle vaieldakse lõpuni kohtus ja Aidu tuulepargi ehitus saab peagi jätkuda. «Nüüd on aga vallale teatavaks saanud, et kaitseministeeriumi on võtnud eesmärgiks tuulepargi projekti täielikult lõpetada ning asunud seda eesmärki ka ellu viima,» nentis vallavanem.

Ta peab silmas, et keskkonnaministeerium Siim Kiisler on hiljuti andnud kaitseministeeriumile volituse lõpetada Aidu tuulepargi hoonestusõigus sootuks. See tähendab, et projektil on sisuliselt kriips peal. Eichet häirib, et kaitseministeerium on põhimõtteliselt tuulepargi rajamise vastu ning küsimus ei ole ainult konkreetsete tuulikute kõrguses või tuulikute tüübis. Tema arvates on ministeerium asunud «oma totaalset vastuseisu realiseerima» ning sõitnud üle kohaliku omavalitsuse ja riigi huvidest, mis on Eiche arvates «äärmiselt kahetsusväärne».

Seetõttu palub vallavanem abi peaminister Jüri Rataselt, et varem valitsuse poolt vastu võetud otsus Aidu tuulepargi rajamise kohta ei muutuks vaid tühjaks paberiks ning aastatepikkune töö, millesse on panustanud nii riik, vald kui ka vennad Sõnajalad, ei läheks lihtsalt kaotsi.

«Nii vallale kui ka riigile oleks äärmiselt kahjulik, kui kaitseministeeriumil lastaks saavutada oma seni hästivarjatud tahe see projekt lõpetada. Selline tegevus kahjustaks Eesti rahvusvahelist mainet oluliselt ja seaks kahtluse alla riigi põhiseadusliku õiguskindluse toimimise,» lõpetas vallavanem Eiche oma murekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles