Eesti kinnisvara hinnad lõid kõigi aegade rekordi (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna siluett
Tallinna siluett Foto: Toomas Huik

Tänavu teises kvartalis tõusid Eesti kinnisvara hinnad kõrgeimale tasemele alates 2003. aastast, mil maa-amet kinnisvara hinnaindeksit arvutama hakkas.

Hinnaindeks kasvas teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes tervelt viiendiku võrra ja eelmise kvartaliga võrreldes 1,7 protsenti, selgub maa-ameti andmetest.

Tänavu teises kvartalis tehti kokku 13 340 ostu-müügitehingut, sealhulgas kinnisasjad, korteriomandid ning hoonestusõigused. Võrreldes teise kvartali tehinguaktiivsust eelmise aasta sama perioodiga, on tehinguaktiivsus langenud üle 1 protsendi, see-eest eelmise kvartaliga võrreldes kasvanud ligi 21 protsendi võrra.

2018. aasta teises kvartalis oli ostu-müügitehingute koguväärtus üle 893 miljoni euro, mis on ligi 21 protsendi võrra kõrgem kui eelmise aasta samal perioodil ning 4,4 protsenti kõrgem kui käesoleva aasta alguses.

Koguväärtuse kasv tulenes peamiselt korteriomandite osakaalu kasvust, kus kapitali maht oli 14,3 protsenti suurem kui eelmises kvartalis. Hoonestatud ja hoonestamata maa koguväärtus samuti kasvas, kuid oluliselt vähem, vastavalt 0,2 protsenti ja 1,3 protsenti.

Tallinnas oli uute korterite osakaal kõikide eluruumide tehingutest ligi 30 protsenti. Tallinna linnas uue korteri keskmiseks ruutmeetri hinnaks kujunes 2234 eurot ja uus kahetoaline korter maksis keskmiselt 97 815 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles