Sildna selgitab arvete tasumata jätmist: mõistan, et ühel hetkel kannatus katkeb (27)

Karel Kranich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Sildna.
Helen Sildna. Foto: Madis Sinivee / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Tallinn Music Weeki korraldaja Helen Sildna selgitab, miks ta on viivitanud oma koostööpartneritele arvete maksmisega.  

Sildnale kuuluv ja alles märtsis nime vahetanud korraldajafirma on hädas arvete tähtajaks tasumisega ning mitmete TMW-ga koostööd teinute sõnul on probleem kestnud aastaid.

Päeval kirjutas Vaiko Eplik Facebookis:

«Tuletan siinkohal meelde, et TMW ei maksa eesti muusika ekspordi «huvides» ei festivalil esinevatele artistidele (vähemalt enamikule eesti artistidele) autoritasusid piletimüügist ega helirendi arveid. Samas festival iga aastaga aina kasvab ja korjab enda ümber erinevat pop-up'indust ja muud urban-jura. On raske uskuda, et sellise lokkava kommertsi tingimustes pole võimalik vähemalt Eesti helimeestele, tehnika rentijatele nende tehtud töö eest tasuda... Või tuleb järgmise TMW heliteenindust Lätist?» küsis muusik.

Kuni tänavu märtsini Musiccase'i nime kandnud osaühing tegutseb nüüd Shiftworks OÜ nime all ning selle käibenumbrid on varasematel aastatel jõudsate hüpetega kasvanud: 2014. aastal oli käive üle 190 000 eurot, aasta hiljem üle 331 000 euro ning 2016. aastal üle 441 000 euro, kirjutab ERR.

ERR-iga anonüümselt vestelnud ettevõtja, kes on TMW-le aastaid teenuseid pakkunud, ütles, et nii palju kui tema mäletab, on TMW-d korraldav Shiftworks ehk varasem Musiccase maksetega venitanud algusaegadest peale.

Showcase'i kaubamärgi alt heli-, valguse- ja videotehnikat pakkuva 1/2 Mind OÜ tegevjuht Virgo Jaani ütles õhtul ERRi «Aktuaalsele kaamerale», et ka neile on Shiftworks aprillikuise TMW eest veel võlgu, ehkki osa arveid on küsimise peale tasutud. «Sel aastal on see kuidagi eriti kaua veninud, vähemalt meie puhul,» lausus ta. «Nagu Vaiko Eplik täna ka ütles, see on tõesti avalik saladus, et see on niimoodi olnud,» ütles Jaani. «See festival on ka sellisel ajal, kui väga paljudel on nii-öelda hapukurgihooaeg, tööd ei ole ja tuleb igal juhul vastu võtta,»

Sildna vastas kirjalikult, et mõistab, et ühel hetkel kannatus katkeb. 

Tema sõnul oodatakse kokkulepitud toetusi veel paarilt kohalikult rahastajalt ning jätkuvalt on käimas aruandlus kahe Euroopa projekti ning EASiga, kes õigustatult jälgivad projekti eesmärgipärast teostust ja kulude kasutust. «Mõistan teenusepakkujate frustratsiooni. Saan kinnitada, et kõik võlad saavad tasutud – kellele millal, lepime juba kõikidega individuaalselt kokku. Suurem küsimus on muidugi selles, kuidas edaspidi paremini. Uut tüüpi sündmuste ja algatuste puhul on taoline olukord mõnes mõttes paratamatu, ent TMWiga oleme peale 10. festivaliaastat muidugi etapis, kus peaksime saama sujuvamalt töötada. Üheks võimalikuks lahenduseks võiks oleks tagavararessurss, mis lubab kulutusi varudest etteulatuvalt teostada. Seda meil siiani olnud ei ole,» sõnas ta.

Ta ütles, et antud olukorras ei peaks kannatajaks jääma nende teenusepakkujad ja nad tegelevad sellega, et leida pikaajaline lahendus. «Vabandan kõigi ees, kellele oleme keerulisi olukordi tekitanud ja täname nii toetajaid kui ka teenusepakkujaid. Ettevõtteid, inimesi ja organisatsioone, kes sellesse festivali on panustanud, on palju,» lisas Sildna.

Kunstnik Maile Grünberg rääkis ERR-ile, et Sildna võlgneb talle tänavuse TMW ajal Pärnu maantee 6 asuva galerii kasutamise eest umbes 1200 eurot.

Maksehäireregister näitab, et eelmise aasta novembrist kuni tänavu aprilli lõpuni on Shiftworksilt raha nõudnud Creditreform Eesti OÜ ning tänavu aprillist juuni lõpuni oli üleval nõue SPT Inkasso OÜ-lt.

Helen Sildna osaühingul Shiftworks on riigi ees 5500-eurone maksuvõlg. Ettevõttel on 2017. aasta majandusaasta aruanne esitamata. 2016. aasta aruande järgi oli osaühingu käive 441 000 eurot, kahjum aga 5399 eurot.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles