Palgakasvul endiselt hoog sees

Karel Kranich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Sularaha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / LEPM

Tänavu kevadel viis Palgainfo Agentuur läbi töötajate tööturu- ja palgauuringu, mis andis näiteks vastuse sellele, mille põhjal muudab tööandja põhipalkasid.

Uuringus osalenute keskmine brutotöötasu oli 2018. aasta aprilli töö eest 1367 eurot, keskmine netotöötasu 1128 eurot. Keskmine brutotöötasu tõusis võrreldes möödunud aasta sama ajaga 11,5 protsenti ja keskmine netotöötasu 14,8 protsenti, kirjutab Äripäev.

Brutokuupalga muutust on mõjutanud alampalga tõus 470 eurolt 500 eurole, netokuupalka on mõjutanud muudatused maksuvaba tulu arvestamises.

Kõige enam mõjutavad tööandjate hinnangul otsust põhipalkasid muuta või mitte muuta organisatsioonide majandustulemused, vajalike töötajate saadavus tööturul ja ka konkurentide palgatase. 

2018. aasta algusest jõustunud muudatused maksuvaba tulu arvestamises on töötajatele rohkem raha kätte jätnud, kuid üsna suur osa töötajatest kasutab maksuvaba tulu lubatud määrast vähem.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles