Soomet ähvardab aasta lõpuks rukkipuudus

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkipõld.
Rukkipõld. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Väga keerulised ilmastikuolud on drastiliselt vähendanud Soome rukkitoodangut, mistõttu võib teravili aasta lõpuks riigis otsa saada.

Mõttekoja e2 toiduohutuse ekspert Kaisa Karttunen rääkis Yle-le, et langenud rukkitoodangu taga on eeskätt ilmastik: möödunud aasta suvi ja sügis olid Soomes väga vihmased, samas kui sel aastal on ekstreemne põud.

Kuna mulluste vihmade tõttu jäi palju vilja põllule, puudub Soomel Karttuneni sõnul piisav puhver, et põud üle elada. Seetõttu ei ole välistatud, et peagi tuleb neil hakata vilja importima Poolast või Saksamaalt.

Soome viljatoodang on sel aastal langenud poole võrra.

Seis on väga keeruline ka naaberriigis Rootsis, kus talupidajad peavad loomi tapma, kuna neil pole piisavalt loomasööta. Juba praegu kasutatakse seal talveheina, kuna rohi lihtsalt ei kasva.

Kuna paljude Euroopa riikide põllumajandus on põuast kannatada saanud, peab Euroopa Liit Karttuneni sõnul kasutusele võtma meetmed, et sektorit raskel ajal aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles