Palgatõus Hiinas tõukab tootmist tagasi USAsse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LHV

Tõusvad tööjõukulud Hiinas muudavad maailma tootmismaastikku ja võivad tuua USAsse 2020. aastaks 3 miljonit uut töökohta.

Täna avaldatud Boston Consulting Groupi analüüs näitab, et viimase kümnendiga Hiinale kaotatud tootmistegevus hakkab Ameerika randa tagasi pöörduma.

«Tootmine tuleb järk-järgult ringiga USAsse tagasi,» kinnitas Financial Timesile BCG vanempartner Hal Sirkin.

BCG hinnangul kahaneb nimetatud trendi tulemusel USA kaubandusdefitsiit muu maailmaga (nafta maha arvatud), mis oli 2010. aastal ligukaudu 360 miljardit dollarit, käesoleva kümnendi lõpuks umbes 260 miljardile dollarile.

Ühtlasi kahaneks kõrguv defitsiit Hiinaga, mis saavutas mullu 273 miljardi dollari taseme ja on kruttinud poliitilisi pingeid Hiina valuutakursi ümber.

«Sel ajal, kui tööjõukulud Hiinas kasvavad, paraneb USA konkurentsivõime,» ütleb Hiina päritolu Mei Xu, Chesapeake Bay Candle’i kaasomanik, mis valmistab küünlaid ja teisi aroomitooteid.

«Me investeerisime automaatliinidesse ja teeme küünlaid oma tehases Baltimore’i lähedal – samade kuludega nagu Hiinas.»

Alates USAsse investeerimise algusest on Chesapeake Bay Candle loonud 50 töökohta, tuleval aastal peaks teist sama palju juurde tulema. Tänaseks on USAsse toodud pool firma tootmisest. Alles mullu valmis kogu toodang Hiinas.

Proua Xu sõnutsi saab firma nüüd reageerida kiiremini klientide disainisoovidele, samuti ei jää kaup kinni transpordiprobleemide ja tollibürokraatia taha.

USA tarbekaupade tootja Fortune Brandsi turvatoodete osakonna juht John Heppner ütles, et nende tabalukutehas  Wisconsinis võttis tööle 100 uut inimest, olles «jõudnud järeldusele, et tootmist ei tasu endisel määral Hiinasse paigutada».

On ka skeptikuid.

«Antud trend ei hoogustu sel lihtsal põhjusel, et Hiina valitsus mõtleb alati midagi välja, et kohalikke tootjaid turgutada,» ütles tootjate lobigrupi Alliance for American Manufacturing eestvedaja Scott Paul.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles