Euroopa sai lennufirmadega saastevõitluses olulise võidu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
American Airlinesi lennuk õhku tõusmas.
American Airlinesi lennuk õhku tõusmas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit sai eile olulise võidu võitluses USA lennufirmadega, kes kahtlevad nendelt saastetasu nõudmise seaduslikkuses, vahendab EUbusiness.

Euroopa Kohtu kohtujurist Juliane Kokott kinnitas õiguslikus hinnangus, et jaanuarist kehtiv Euroopa Liidu nõue kolmandate riikide lennufirmadelt euroliidu liikmesriikide õhuruumi sisenemisel ja väljumisel CO2 emissioonide eest saastetasu sisse nõuda, on rahvusvaheliste seadustega kooskõlas.

USA lennufirmad on nõude vaidlustanud, väites, et samm on vastuolus rahvusvahelise kliimamuutuse- ja lennunduskokkulepetega.

Hinnang võib mõjutada ka Hiina ja India lennufirmasid, kes on lubanud USA firmadega sarnase kohtuasja algatada enne aasta lõppu.

USA jõudis hinnangut juba kritiseerida ning ametnikud kinnitasid, et on endiselt arvamusel, et välismaiseid lennufirmasid ei tohiks emissioonide kauplemissüsteemi (ETS) lülitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles