Eesti majandusolukord oli septembris enam kui rahuldav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
September oli Eesti majanduses veel helge, silmapiiri terendavad aga mustad murepilved
September oli Eesti majanduses veel helge, silmapiiri terendavad aga mustad murepilved Foto: SCANPIX

Eesti konjunktuuriinstituudi ekspertide grupi septembrikuu hinnangutest selgub, et III kvartalis püsis Eesti majandustegevus aktiivne nii sise- kui välisturgudel. Eksperdid hindasid majanduse üldolukorda 6,8 punktiga, mis on 0,2 punkti võrra kõrgem kui juunis ning üldse kõrgeim hinne kriisijärgsel perioodil.

Laitmatu majandusolukorra puhul oleks hindeks 9.

Ettevõtete juhtide antud hinnangud oma ettevõtte käekäigule liikusid III kvartalis veidi allapoole, kuid jäid püsivast pikaajalisest keskmisest kõrgemaks. Languse põhjuseks oli järgmise 3 kuu väljavaadete halvenemine.

Investeeringute olukorda hindas ekspertide paneel majanduse üldolukorrast halvemaks, kuid hinnang oli siiski parem kui juunis. Sellel aastal on ettevõtete kasumlikkus tublisti tõusnud ja koos laenamise hoogustumisega on see võimaldanud ettevõtetel investeerimisvajadustele hõlpsamini lahendusi leida. Septembris hinnati investeeringute olukorda 5,8 punktiga, mis on 0,8 puntki kõrgem kui juunis.

Eratarbimine sai kriisi tõttu olulise tagasilöögi ning 10-protsendiline tööpuudus ja külmutatud palgad ei aita olukorra paranemisele kuidagi kaasa. Tarbimise asemel eelistatakse pigem säästa ning laene tagasi maksta. Septembris hindasid eksperdid eratarbimist 5,4 punktiga, mis on 0,3 punkti vähem kui juunis.

Aasta võrdluses võib III kvartali majanduskasv jääda küll eelnevate kvartalite omast mõnevõrra madalamaks, kuid seda kõrgema võrdlusbaasi tõttu.

Samas maailmas on majanduskliima viimastel kuudel tuntavalt jäisemaks muutunud. Müncheni majandusuuringute instituudi augustikuisest väljaandest nähtub, et majanduskliima indeks on 2 aastat kestnud tõusu järel langenud aprilli 107 punktilt 97-le. Varasemast negatiivsemalt hinnatakse nii jooksvat olukorda kui ka lähituleviku väljavaateid.

Eesti peamiste kaubanduspartnerite olukord püsis juunis veel soodne ja mõnel oli isegi parem kui aprillis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles