Aastasest maksutulust laekus septembri lõpuks üle 75 protsendi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Septembri lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 3,2 miljardit eurot ehk 75,2 protsenti selleks aastaks planeeritust.

Septembris laekus maksutulu 374 miljonit eurot, mis on 12,5 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal kuul. Võrreldes eelmise aasta üheksa kuuga on makse laekunud 6,2 protsenti ja võrreldes 2009. aastaga 8 protsenti rohkem.

Sotsiaalmaksu laekus septembris 139,9 miljonit eurot, üheksa kuuga on täidetud 76,9 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta septembriga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 12,6 miljoni euro võrra ehk 9,9 protsenti. Tööturu areng on positiivne – augustis suurenes palga väljamaksete maht 10,9 protsenti ja deklaratsioonidel näidatud töötajate arv 4,9 protsenti, mis mõlemad on selle aasta suurimad kasvud.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus septembris 23,1 miljonit eurot, üheksa kuuga on täidetud 64,2 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta septembriga kasvas laekumine 12,9 protsenti. Kohalikele omavalitsustele laekus septembris füüsilise isiku tulumaksu 47,8 miljonit eurot, mis on 9,3 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus septembris 10,4 miljonit eurot, üheksa kuuga kokku on laekunud 64,7 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aastaga kasvas laekumine septembris 8,2 protsenti. Jaotatud kasumilt laekus septembris tulumaksu 7,5 miljonit eurot ning erisoodustustelt 1,9 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus septembris 130,8 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 75,8 protsenti. Võrreldes eelmise aasta septembriga laekus käibemaksu 15,7 protsenti rohkem. Laekumise kasvu mõjutasid tavapärasest väiksemad tagastused septembris. Käibemaksu laekumisele on positiivselt mõjunud ka kütusemüüjatele tagatise nõude kehtestamine, mille tulemusel on kütusemüüjad käibemaksu tasunud juunist augustini kokku üle 25 miljoni euro rohkem kui mullu sama ajaga. Deklareeritud käivete kasv oli jätkuvalt kiireim mootorsõidukite müügi ning eksportivate ettevõtete sektoris.

Aktsiise laekus üheksa kuuga kokku 536,3 miljonit eurot, mis on 76,2 protsenti eelarves planeeritust. Septembris oli laekumine 66,1 miljonit eurot ehk 13,1 protsenti enam kui eelmisel aastal.

Alkoholiaktsiisi laekus septembris 15,4 miljonit eurot ning üheksa kuuga on eelarvest täidetud 79 protsenti. Võrreldes eelmise aasta septembriga kasvas laekumine 9,6 protsenti.

Tubakaaktsiisi laekus septembris 14,6 miljonit eurot ning üheksa kuuga on laekunud 78,9 protsenti eelarves planeeritust. Septembri laekumise kasv oli võrreldes eelmise aastaga 24,7 protsenti, üheksa kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi laekumised olnud 26,9 protsenti suuremad kui 2010. aastal. Laekumise kasvu põhjuseks on nii aktsiisimäärade tõus kui ka deklareeritud sigarettide koguste kasv.

Kütuseaktsiisi laekus septembris 33,9 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 73,6 protsenti. Kui võrreldes eelmise aasta septembriga suurenes laekumine 10,8 protsenti, siis üheksa kuu kokkuvõttes vähenes 0,4 protsenti. Eelkõige põhjustab laekumise vähenemist bensiinilt tasutav aktsiis.

Ettemaksukonto muutus suurendas septembris laekunud maksusummasid 13,9 miljoni euro võrra 388,3 miljoni euroni. Ettemaksukonto positiivne muutus viitab, et septembris tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles