Madeira salavõlg andis hoobi Portugali plaanidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeira.
Madeira. Foto: Margus Mets

Turismisaarel Madeiral avastatud 1,1 miljardi eurone salavõlg ja ülekäte läinud kulutused on asetanud Portugali olukorda, kus rahvusvahelistele kreeditoridele antud eelarve-lubaduste täitmine läheb raskeks.

Portugali teise kvartali tulemused osutusid oodatust halvemaks ning eelarvepuudujääk kasvas eelnenud kolme kuuga võrreldes järsult, ütles Barclays Capitali juhtiv Lõuna-Euroopa analüütik Antonio Garcia Pascual.

Numbrid on hoobiks peaminister Pedro Passos Coelhole, kes on üritanud distantseerida Portugali Kreeka hädadest, lubades «isegi ületada» ELile ja IMFile 78 miljardi eurose abipaketi raames lubatud eelarve-eesmärke.

Septembris teatasid troika (EL, IMF ja EKP) ametnikud, et on tuvastanud 2011. aasta eelarve puudujäägis lünga, mis võrdus 1,3 protsendiga SKTst.

Sellele järgnes avastus, et Madeira regionaalvalitsus oli juba alates aastast 2004 teatud osa võlgadest avaldamata jätnud – 1,1 miljardi euro ulatuses, mis lisandub aasta alguses ilmsikstulnud 568 miljoni eurosele salavõlale.

Rahandusminister Vítor Gaspar ütles, et «Madeira leid» venitab tänavuse eelarvepuudujäägi 0,3 protsendi võrra suuremaks. Ühtlasi kerkis aga ka mullune puudujääk – 9,1 protsendi juurest 9,8 protsendi peale – mis seab küsimärgi alla tänavuse eesmärgi tuua eelarvepuudujääk  5,9 protsendile SKTst.

«Madeira juhtum teeb väga murelikuks, kuna näitab, et Portugal ei ole saavutanud efektiivset kontrolli kohalike võlgade üle,» ütles Pascual. «Portugalil puudub adekvaatne raamistik riiklike kulutuste haldamiseks. Tegelikult sõltubki päästepaketi saatus nimetatud valdkonna reformidest.»

Madeira kulutuste kontrollimise keerukust rõhutab ka tõsiasi, et sealse kohaliku omavalitsuse juht Alberto João Jardim käivitas pühapäeval tagasivalimiskampaania õlitamiseks kolm uut avaliku sektori projekti.

Lissaboni keskvalitsus valmistab ette spetsiaalset kasinusprojekti, et teha tegemist Madeira 6,3 miljardi eurose võlaga (123 protsenti kohalikust SKTst) ja eelarvepuudujäägiga (23 protsenti SKTst).

Samal ajal lubab Jardim aga jätkata ehitusprojektidega ja vältida koondamisi.

Riikliku statistikaameti andmetel langes Portugali eelarvepuudujääk tänavu esimese poolaastaga 8,4 protsendi peale SKTst. Barclays Capital on hooaja-korrektiivi kasutades välja rehkendanud, et teises kvartalis hüppas nimetatud näitaja 9,5 protsendi peale SKTst, tõustes tunduvalt pärast aasta esimese kolme kuu 7,2 protsenti.

Troika on andnud Portugalile loa rakendada eelarveolukorra parandamiseks ühekordseid meetmeid.

Muuhulgas tuleb tulumaksukohuslastel tänavu erandkorras lisamaksu maksta, mis peaks tooma sisse 0,5 protsendiga SKTst võrduva rahasumma. Energiatarbijatele kehtestatud käibemaksutõus nihutati aga kolm kuud lähemale.

Sügavale majanduslangusele ja rekordilisele töötusele vaatamata on Portugalis olnud suhteliselt vähe streike ja proteste. Seda erinevust Kreekaga võrreldes ei väsi peaminister  Passos Coelho ka rõhutamast.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles