Rene Tammist: Euroopa Komisjoni otsus võib keelustada põlevkiviõli tarbimise

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Tammist
Rene Tammist Foto: Pm

Euroopa Komisjoni esmaspäevane otsus võib keelustada põlevkiviõli tarbimise Euroopa Liidus, kirjutab Eesti Taastuvenergia Koja juhataja ­ Rene Tammist­ oma blogis.

Komisjoni otsuse aluseks on kütuste kvaliteedi direktiiv, millega sätestatakse kasvuhoonegaaside heitmete standardväärtused erinevate transpordikütuste puhul.

Direktiiviga kohustuvad liikmesriigid nõudma, et tarnijad vähendaksid transpordikütuste heitkoguseid järgmise kuue kuni kümne aasta jooksul 6 protsenti, märgib Tammist.

Komisjoni  ettepaneku kohaselt on kasvuhoonegaaside heitkoguste standardväärtus põlevkiviõlil 131,3 grammi CO2/mj. Standardväärtus tavalisel toornafta on 87,5g CO2/mj. Komisjon tegi ettepaneku kehtestada õliliivadest toodetud kütustele standardväärtuseks 107g CO2/mj ja 172g veeldatud kivisöele.

Transpordisektor moodustab CO2 heitmetest 20 protsenti ja see osakaal kasvab, märgib Tammist.

Komisjoni rakendussätted standardväärtuste kohta pidid Tammisti sõnutsi tulema läinud aasta lõpus, ent tänu Kanada jõulisele lobile õliliivade kohta, otsus viibis. Kanada nimelt kardab, et kui EL õliliivade kütused keelustab, võivad eeskuju järgida ka teised maailma riigid.«Sama on põhjust ka karta Eesti riigil ja põlevkiviõli jõulise arendamisega tegeleval Eesti Energial,» kirjutab Tammist.

«Komisjoni otsust tervitasid keskkonnaorganisatsioonid, sest sisuliselt viib see  nii õliliivadest toodetud kütuste, põlevkiviõli kui ka veeldatud kivisöe tarbimise keelustamisele ELis,» märkis Tammist.

Otsuse peavad lähinädalatel heaks kiitma ELi liikmesriikide esindajad ja Euroopa Parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles