Ringkonnakohus tühistas tänavapuhastajate õigeksmõistmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolia prügiauto.
Veolia prügiauto. Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus tühistas teisipäeval Harju maakohtu otsuse mõista AS Cleanaway, Tänavapuhastuse AS ning nende firmade juhid õigeks ning saatis süüasja maakohtusse uuesti arutamiseks.

Kohus otsustas saata süüasja Harju maakohtule arutamiseks teises kohtukoosseisus, öeldi Tallinna ringkonnakohtu kantseleist BNS-ile.

Riigiprokuratuur taotles septembri lõpus Tallinna ringkonnakohtus arutlusel olnud apellatsioonkaebuses AS-i Cleanaway (uue nimega Veolia), Tänavapuhastuse AS-i ning nende firmade juhtide süüdimõistmist kartellileppe sõlmimises.

Riigiprokurör polnud rahul Harju maakohtus juuni lõpus langetatud otsusega, mille järgi pääsesid kohtualused õigeksmõistva lahendiga, kuna maakohtu hinnangul oli süütõendite kogumisel rikutud seadust. Ringkonnakohus kuulutab lahendi 4. oktoobril.

Harju maakohus mõistis kohtualused õigeks 30. juunil, tuvastades süütõendite kogumisel ebakõla kohtualuste telefonikõnede pealtkuulamisel kohtueelse uurimise ajal. Nimelt väljastas 2008. aastal jälitustoiminguteks loa Pärnu maakohtu kohtunik Teet Olvik, tehes seda kohtu esimehe Rubo Kikerpilli suulise korralduse alusel, kuid Harju maakohtu hinnangul ei oleks saanud Pärnu maakohtu esimees määrata jälitustoiminguteks luba andvat kohtunikku suulise korraldusega.

Kuna telefonikõnede pealtkuulamisega saadud tõendeid ei saa seetõttu Harju maakohtu hinnangul arvestada, jäi prokuratuuril süütõendeid napiks. «Kuna muid tõendeid, mis kinnitaksid kohtualustele esitatud süüdistust ja nende tegevuse vastavust süüteokoosseisu tunnustele ei ole kriminaalasja kohtueelsel uurimisel kogutud ja kohtuliku uurimise käigus uuritud, tuleb isikud tõendamatuse tõttu õigeks mõista,» märkis Harju maakohus.

Ühtlasi mõistis kohus riigilt kohtualuste kasuks välja kokku 18.000 eurot, mille nad olid kulutanud kaitsjatasudeks.

Juuni keskel nõudis prokurör kartellileppe süüasja osalistele suuri rahalisi karistusi. Prokuröri hinnangul oli kohtualuste süü kartellileppe sõlmimises tõendatud ning kohus pidanuks Cleanawayle määrama ühe miljoni euro, Tänavapuhastuse AS-ile 250.000 euro, Tänavapuhastuse juhatuse liikmele Vello Kingile ligi 36.000 euro ning Cleanaway vastutavale isikule Argo Luudele ligi 65.000 euro suuruse rahalise karistuse. Kohtualuste kaitsjad leidsid aga, et nende klientide süü on tõendamata.

Eeluurimisel kogutud andmetel leppis Tänavapuhastuse AS-i juhatuse liige Vello Kink 2008. aasta septembris Cleanaway esindaja Argo Luudega suuliselt kokku, millised pakkumised firmad teevad Tartu linnavalitsuse poolt välja kuulutatud riigihankel Tartu ida- ja läänepiirkonnas tänavate hooldaja leidmiseks.

Luude ja Kingi vahel kokkulepitu kohaselt ei konkureerinud Tänavapuhastuse AS riigihankel Tartu idapiirkonna hooldustööde võitmisele, vaid Kink lubas Luudele, et tema firma küsib Tartu linnalt idapiirkonna puhul Cleanawayst suuremat tööraha, selgus eeluurimisel. Vastutasuks tegi aga Cleanaway samal hankel pakkumised nii, et Tänavapuhastuse AS-i pakkumine oleks läänepiirkonna puhul Cleanaway omast soodsam, selgus eeluurimisel.

Kink ja Luude said süüdistuse kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt ja kaudselt määrati kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muid kauplemistingimusi ning jagati kaubaturgu. Tänavapuhastuse AS ja AS Cleanaway, mis kannab alates tunamullu maist nime Veolia Keskkonnateenused, said süüdistuse juriidiliste isikutena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles