Uuring: Eesti noorte finantsdistsipliin on endiselt kõrgel tasemel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kupüürid.
Kupüürid. Foto: Toomas Huik

Iga-aastane noorte uuring, mida SEB korraldab tööturule sisenevate 18- kuni 25-aastaste noorte seas juba neljandat aastat järjest ja millest võttis tänavu osa 512 noort, näitab endiselt noorte inimeste kõrget finantsdistsipliini. 

Koguni 77 protsenti Eesti noortest säästab ning planeerib oma kulutusi igakuiselt. Säästmissummad kasvavad koos kuus teenitava sissetulekuga ning endiselt hoitakse säästusid kas oma pangakontol või sularahas, vastavalt 34 ja 31 protsneti. Kahjuks ei kipu noored isegi suurte säästmissummade puhul investeerimistooteid kasutama ning ainult 14 protsenti neist, kes säästavad, uurivad kaasaegseid investeerimisvõimalusi.

Umbes kolmandik noortest säästab kuus rohkem kui 100 eurot ning peamine põhjus, miks raha kokku hoitakse, on nii suuremad ostud kui ka oma kodu soetamine tulevikus. Reisimine, autoost ning muud isiklikud eesmärgid paiknevad säästmise prioriteetide nimekirjas alles viimastel kohtadel ning viimast kohta kahe protsendiga hõivavad ootamatult kõik kaasaegsed tehnikaseadmed nagu mobiiltelefon, arvuti, tahvelarvuti. 

SEB innovatsioonijuht Siim Lepisk märkis, et noorte inimeste korralik finantsdistsipliin on kindlasti tore tunnus, mis aitab neil viia ellu oma suuremad eesmärgid ning saada abi ka ootamatuste või raskuste korral, kuid endiselt ei ole noorte inimeste käitumises näha julgust ja ambitsioonikust, mis tänapäevast elu edasi viiks. "Nii headel majandusaegadel nagu praegu on kindlasti hea ja õige raha säästa, kuid veelgi laiemad võimalused avanevad headel aegadel ettevõtluses ja investeerimises.” 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles