Tootmise tulevik tundub tume

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonikakomponentide tootmine Hiinas.
Elektroonikakomponentide tootmine Hiinas. Foto: SCANPIX.

Globaalne tootmissektor on kõige hullemas seisus alates 2009. aasta suvest, sest aeglustuv majanduskasv ja süvenev kriis euroalas nõuavad maailma tehastelt oma osa.

Eile avaldatud ostujuhtide indeksid (PMI) osutavad sellele, et globaalne tootmistegevus on viimase kuuga kergelt aeglustunud ning on kõige madalamal tasemel alates 2009. aasta juunist, mil maailmamajandus langusest välja hakkas ronima.

Geograafilises plaanis on tootjate saatus hetkel siiski erinev. Aasias ja euroalas tingimused halvenesid, USAs ja Suurbritannias läks olukord kergelt helgemaks.

JP Morgani globaalne tootmissektori PMI kukkus augustikuise 50,2 juurest septembris 49,9 peale.

PMI-ülevaateid väljastava Markiti peaanalüütik Chris Williamson ütles: «Üldiselt on nii, et globaalse tootmise tingimused halvenevad. Kõige järsem on allakäik euroalas, Aasiast paistab üha süveneva nõrkuse märke.»

Samal ajal üritavad poliitikud ja keskpankurid palavikuliselt lahendada euroala riigivõlakriisi, kuna kardetakse, et ebakindlus nimetatud regiooni saatuse suhtes takistab maailmamajanduse taastumist.

USA tootmisaktiivsus tõusis analüütikute ootustest veidi kiiremas tempos, pakkudes lootust, et maailma suurim majandus võib W-kujulisest langusest siiski pääseda.

Ühendriikide automüüjad teatasid tugevast müügist septembris: inimesed vahetasid välja vanu sõidukeid, krediiditingimused lõdvenesid, Jaapani autode tarned taastusid.

Nii USAs kui Suurbritannias toimus samaaegselt tootmise tõusuga aga ka ootel tellimuste langus, mis analüütikute sõnutsi viitab sellele, et kasv ei pruugi samas tempos jätkuda.

Eurotsoonis kuivas tootmissektor kokku juba teist kuud järjest, uute tellimuste arv langes kiireimas tempos alates 2009. aasta juunist. Barclays Capitali analüütikute sõnutsi «kinnitab antud trendi tööstuse jätkuv allakäik».

Regiooni tugevaimaid tulemusi näitasid Saksa tootjad, kõige rohkem kannatasid ametivennad Kreekas, Hispaanias ja Iirimaal.

Aasias väärib märkimist Taiwani tootmisaktiivsuse langus, mis kestab neljandat kuud järjest. Indias langes tootmistempo kahe ja poole aasta madalaimale tasemele. Olukord halvenes ka Jaapanis. Hiina riikliku statistikaameti andmetel on aktiivsus kergelt paranenud.

USAs, Saksamaal ja Jaapanis jätkus töötajate värbamine tootmisettevõtete poolt, Hiinas, Suurbritannias ja Indias leidsid aga aset koondamised.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles