Ernst & Young: Eesti majanduse arengut takistab järjest vähenev ekspordi kasv

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits/Postimees

Ernst & Youngi majandusprognoosist  selgub, et kuigi Eesti eeldatav majanduskasv tuleb käesoleval aastal 7,2 protsenti, varjutavad majanduse kiiret arengut järjest aeglustuv ekspordi kasv ning euroriikidest kõrgeim 5-protsendine inflatsioonitase.

«Kuigi Eesti majanduse eeldatav SKT kasv annab jätkuvalt tunnistust Eestist kui kõige kiiremini taastuvast euroala riikide majandusest, oleme täna väga palju sõltuvad naaberriikidest. SKT kasvu on seni jõudsalt vedanud eksport eelkõige Soome ja Rootsi,» märkis ASi Ernst &Young partner Ivar Kiigemägi.

«Uuring näitab järgnevatel aastatel aga olulist ekspordi kasvu pidurdumist. See tähendab, et kui sisenõudlus ja investeeringud ei taastu, peab Eesti majanduse edasist kasvu vedama valitsussektor oma investeeringutega.»

Lisaks võib Eesti ekspordi konkurentsivõimet kahandada kõrge inflatsioon, mida mõjutavad eelkõige imporditavate toorainete hinnatõus ja tugevnev kodumaine nõudlus.

Uuringu kohaselt on Eestis käesoleva aasta inflatsioonitase ligi 5 protsenti, mis on märgatavalt kõrgem kui teistes euroala riikides, samuti on see kõrgem kui Eestilt oodatav produktiivsuse kasv.

Sügisese euroala majandusprognoosi koostasid Ernst & Young ning Oxford Economics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles