Rahapuuduses Valgevenele võib õla alla panna Iraan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene ja Iraani presidendid Aleksandr Lukašenka (vasakul) ja Mahmoud Ahmadinejad 2007. aastal Minskis.
Valgevene ja Iraani presidendid Aleksandr Lukašenka (vasakul) ja Mahmoud Ahmadinejad 2007. aastal Minskis. Foto: SCANPIX

Sügavates majandusraskustes Valgevene kaalub Iraanilt 400 miljoni dollari (300 miljonit eurot) suuruse laenu võtmist, teatas täna Valgevene keskpanga juht.

«Iraani osapool on selle laenu andmise osas juba jõudnud põhimõttelise otsuseni,» ütles Nadežda Jermakova AFP teatel parlamendisaadikutele.

Valgevenes puhkes sel aastal kõige rängem majanduskriis pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist. Septembris devalveeris Minsk juba teist korda sel aastal rublat, lastes selle turul vabalt kõikuma – valuuta väärtus langes päevaga 40 protsenti. Järsult on tõusnud kaupade ja teenuste hinnad – inflatsioon ületab 40 protsendi piiri.

Jermakova sõnul peab Valgevene kõnelusi ka Venemaa Sberbankiga ühe miljardi dollari suuruse laenu asjus. Laenu tagatiseks oleks Valgevene hinnatud Naftani naftatöötlustehas.

Valgevene president Aleksandr Lukašenka on juba nõustunud 7,5 miljardi dollari suuruse erastamisprogrammiga, mis eeldatavasti jätab enamiku riigi suurimatest varadest Venemaa valdusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles