Konkurentsiamet kinnitas Eleringi hinnatõusutaotluse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Konkurentsiamet kinnitas korrigeeritud Eleringi võrgutasu järgmiseks aastaks, millega muudetakse eelmisel aastal kolmeaastaseks perioodiks kinnitatud tariif tegelikele kuludele vastavaks. Eesti keskmisele kodutarbijale tähendab see elektriarve suurenemist ligi 4 euro võrra aastas.

Konkurentsiamet kinnitas oma reedese otsusega, et korrigeerimistaotluse tulemusena kasvab keskmine võrgutasu 1,05s/kWh tasemelt 1,13s/kWh-ni, teatas konkurentsiamet.

Lähtuvalt kehtivast metoodikast korrigeeriti võrgutasu tulenevalt viimase 12 kuu (august 2010 - juuli 2011) tegelikest andmetest elektri ülekandemahtude, võrgukadude ja teiste Eleringi tegevusest mitte sõltuvatest näitajatest. Menetluse käigus täpsustus Eesti–Läti piiri ülekandevõimuste oksjoni tulude kajastamine tariifis, Vene elektri transiidi tulu korrigeeriti tarbijahinnaindeksiga ning vastavalt konkurentsiameti kaalutud keskmise kapitali hinna leidmise juhendile arvutati uus kapitali kulu.

Kuna Eleringi tariifi muutus mõjutab teiste võrguettevõtjate kulusid, korrigeerib konkurentsiamet tariifi muutuse võrra kindla metoodika alusel ka nende võrgutasusid. Kokku on Eestis ligikaudu 35 võrguettevõtjat, neist suurim Eesti Energia Jaotusvõrk.

Elering on Eesti elektrisüsteemihaldur, mille peamiseks ülesandeks on kindlustada Eesti tarbijatele igal ajahetkel kvaliteetne elektrivarustus. Varustuskindluse tagamiseks peab Elering üleval ja arendab siseriiklikku ülekandevõrku ja välisühendusi. Elering juhib reaalajas Eesti elektrisüsteemi, tagades ülekandevõrgu toimimise ning tasakaalu tootmise ja tarbimise vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles