Trumpi uus ähvardus: tariifid kõigile Hiina toodetele (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump Helsingis pressikonverentsil.
USA president Donald Trump Helsingis pressikonverentsil. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Ühendriikide president Donald Trump teatas reedel, et on vajadusel valmis kehtestama tollitariifid kõigile Hiina kaupadele, mille impordi koguväärtus ulatus mullu 505,5 miljardi dollarini.

«Olen valmis minema viiesajani,» ütles Trump usutluses CNBCile, viidates sellele, et möödunud aastal eksportis Hiina USAsse 505,5 miljardi väärtuses kaupasid.

«Ma ei tee seda poliitika pärast, ma teen seda, sest see on meie riigile hea,» lisas Trump. «Hiina on meid liiga kaua riisunud.»

USA president süüdistas Twitteris ka Euroopa Liitu ja Hiinat kaubandusliku eelise saamiseks valuutaga manipuleerimises ning sarjas föderaalreservi intressimäärade tõstmise pärast.

«Hiina, Euroopa Liit ja teised manipuleerivad oma vääringuid ja hoiavaid intressimäärad madalal. USA samas tõstab intressi ajal kui dollar tugevneb iga päevaga võttes meilt konkurentsieelise,» säutsus Trump.

«Ühendriike ei peaks karistama selle eest, et meil hästi läheb (...) Ühendriikidel tuleb lubada tagasi võtta see, mille me ebaseadusliku valuutamanipuleerimise ja HALBADE kaubanduslepetega kaotasime,» ütles ta ja lisas «Võla tähtaeg on saabumas ja me tõstame intressi, tõsiselt või?»

Dollari hind on euro suhtes langenud alates neljapäevast, kui Trump asus föderaalreservi intressimäärade tõstmist teravalt kritiseerima ning jätkus reedel kui Trump teatas, et võib vajadusel kehtestada tariifi kõigile Hiina kaupadele, mille impordi koguväärtus ulatus mullu 505,5 miljardi dollarini.

Trump kehtestas tänavu juuli alguses 25-protsendise importmaksu Hiina masinatele, elektroonikale ja kõrgtehnoloogilistele seadmetele, kaasa arvatud autodele, arvutite kõvaketastele ja valgusdioodidele. Kaupade kogumaksumus on umbes 34 miljardit dollarit. Peking vastas sellele kohe samas ulatuses tariifidega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles