Riigitöötajad blokeerisid Kreeka statistikaameti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine blokeeritud Kreeka ministeeriumihoone ees.
Naine blokeeritud Kreeka ministeeriumihoone ees. Foto: SCANPIX

Sanktsioneerimata streigid seiskasid Kreeka bürokraatide töö tuleva aasta eelarvenäitajatega, mistõttu võib jääda tulemata oktoobrikuine hädavajalik abiraha ülekanne.

Tegemist oli maailma finantsturgude jaoks ajalooliselt häbiväärse kvartali «väärika» lõppakordiga.

S&P 500 kukkus kolmanda kvartaliga 14,3 protsenti – nii halvasti polnud sellel indeksil pärast 2008. aasta viimast kolme kuud veel läinud.

Financial Timesi ja Londoni börsi üleilmne FTSE indeks koges samuti kõige rängemat langust alates Lehman Brothersi kokkuvarisemisest 2008. aasta septembris, kaotades enam kui viiendiku alates maikuisest tippseisust ja astudes ametlikult pessimistliku «karuturu» territooriumile.

FTSE 100 põrus kolmandas kvartalis alla 13,7 protsendi jagu – süngeim seis alates aastast 2002.

Streikivad riigiteenistujad on blokeerinud Kreeka statistikaameti sissepääsu Ateenas juba teisipäevast alates, õõnestades Elstati pingutusi tuua Kreeka numbrid pärast aastatepikkust vusserdamist vastavusse ELi standarditega.

Troika (EL, EKP ja IMF) ametnikud on praegu Ateenas ja üritavad kontrollida eelarveandmeid, enne kui otsustavad, kas abilaenu järgmine 8 miljardi eurone osamakse kantakse üle või mitte.

«Me ei jõua [eilseks, st reedeseks] tähtajaks tööga ühele poole ega saa saata Eurostatile, [Euroopa] komisjonile ja troikale 2010. aasta võla ja puudujäägi numbreid, kuna ma ei pääse oma töötajatega hoonesse,» ütles Financial Timesile Elstati statistikaameti esimees Andreas Georgiou.

«Neid üksikasjalikke numbreid on aga troikal hädasti vaja, et nad saaksid eelarveettepaneku vajadusel ümber kalibreerida, enne kui see esmaspäeval parlamenti läheb.»

Georgiou, endine IMFi ametnik, värvati valitsuse teenistusse möödunud aastal ülesandega panna püsti sõltumatu statistikaamet.

Ta ütles, et ameti juhatuse liikmed on üritanud õõnestada ELi tavadest lähtuvate töömeetodite rakendamist. Ühte endist juhatuse liiget ootab kriminaalsüüdistus selle eest, et isik häkkis väidetavalt  Georgiou ametialasesse arvutisse.

Eile rajasid streikivad riigiteenistujad muuhulgas blokaade rahandus-, transpordi- ja tervishoiuministeeriumide ette, takistamaks troika ametnikel tutvumast neile vajalike andmetega.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy teatas pärast kohtumist Pariisis Kreeka peaministri George Papandreouga, et Lehmani varing paiskas maailma küll majanduskriisi, kuid Euroopa ei luba sellisel asjal juhtuda.

«Kreeka läbikukkumine oleks kogu Euroopa läbikukkumine,» ütles Sarkozy. «Me ei tohi lasta Kreekal moraali ja majanduse pärast langeda.»

Eurokriisi süvenedes kolmandas kvartalis on investorid põgenenud praktiliselt kõigist suurematest valuutadest ja otsinud pelgupaika peamiselt USA riigivõlakirjadest. Tärkavatest turgudest pole olnud mingit abi: kartes Lehmani laadi lihunikutööd, on investorid tõmmanud tärkavate turgude võlakirjadest ja aktsiatest viimase nädalaga välja ligi 6 miljardit dollarit.

Hongkongi aktsiabörsi tabas kümnendi kopsakaim kvartalikahjum, tärkavate turgude valitsuste ja firmade laenukulud lõid esmaspäeval 12 kuu kõrgusrekordi.

Pankurid ja analüütikud usuvad, et karmiks kujunevad ka käesoleva aasta lõpukuud, väga palju sõltub nende meelest sellest, millega lõpevad Kreeka hädade arutelud.

«Kõik taandub poliitikarindele,» ütles Barclays Capitali juhtiv analüütik Mark Bamford. «Mõlemal pool Atlandit on suured asjad alles lahendamata.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles