Väikeinvestor peab mõtlema rahulikult ega tohi tormata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Viksi sõnul tuleb investeerides mõelda pikkaajalisusele ja mitte tormata emotsioonidest lähtuvalt.
Kalle Viksi sõnul tuleb investeerides mõelda pikkaajalisusele ja mitte tormata emotsioonidest lähtuvalt. Foto: SCANPIX

Tallinna börsi on viimasel ajal iseloomustanud suured kõikumised, mis paratamatult toonud kaasa suuremaid või väiksemaid müügi- ja ostulaineid. Vähese kogemusega väikeaktsionär võib ärevusse sattudes teha aga otsuseid, mida hiljem juba kahetseb. Kuidas siis börsil tuulte käes käituda? Kirjutab NASDAQ OMX Tallinna börsi tegevjuht Kalle Viks.


Augusti algus üllatas investoreid Tallinnas järsu hinnalangusega – indeks OMXT kukkus kahe nädalaga enam kui 15 protsenti. Kui 8. augustil langes indeks 6,2 protsendi võrra, mis on halvemuselt teine päevatulemus pärast 1998. aasta lõppu, siis järgmine päev oli tehingute arvult üks aktiivsemaid Tallinna börsi ajaloos ning käive oli viimase 14 kuu suurim. Küllap olid selle päeva müügitehingute taga valdavalt emotsioonid ja meeleheide, ostutehingute taga aga loodetavasti ratsionaalsed kaalutlused.

Kuidas elada keerulised turuolud üle nii, et investeeringute väärtus säilib ja ka uni on rahulik? Soovitame investoritel taas välja otsida vanad tarkuseterad või hankida uusi.

Võta pikaajaline vaade investeerimisele
Kasuta läbimõeldud ja rahulikku lähenemist, et leida ettevõtted, mille aktsiaid sooviksid hoida mitmeid aastaid. Kui oled leidnud hea ettevõtte, teinud oma investeeringu, sul on aega oodata ning sa ei kiirusta lühiajalist kasumit/kahjumit välja võtma, on eduks head eeldused olemas.

Kogenud pikaajaline investor ei müü kunagi head ettevõtet. Pikaajaline vaade ei tähenda aga kindlasti seda, et enda investeeringud võiks aastateks unustada. Ettevõtete käekäiku tuleb jälgida, et tabada hetk, mil enam mõne ettevõtte investorite hulka kuuluda ei taha.

Ole objektiivne
Väärtpaberite hindade liikumine sõltub sageli investorite emotsionaalsest meelestatusest ümbritseva majandus- ja finantskeskkonna võimalike muutuste suhtes. Seetõttu on oluline saada aru aktsiahinna äkilise liikumise põhjustest. Sageli on hindade mõjutajaks hirmud ja ootused, mis investoreid ühes või teises suunas kallutavad. Nii kiputakse usaldama infot, mis kinnitab nende arvamust, ning eirama infot, mis ei toeta investori seisukohti. Objektiivsete otsuste tegemiseks on vaja arvesse võtta kogu kättesaadavat informatsiooni.

Mõtle iseseisvalt
Eduka investori ülesanne on püüda ümbritsevaid emotsioone ignoreerida ja kujundada iseseisev, eelarvamustevaba otsus. Investeerimisguru Warren Buffet on soovitanud, et kui sul pole piisavalt infot, et teha iseseisvaid otsuseid, siis jäta parem otsus tegemata. Ettevaatlikult tuleb suhtuda ka teiste investorite tegevuse kopeerimisse. Pigem tuleb püüda massist eristuda ja liikuda vastassuunas – osta siis, kui teised müüvad – ja vastupidi.

Kogu ja töötle informatsiooni
Väärtpaberiturg põhineb teadmistel – mida paremini oled kursis rahvusvahelise ja Eesti majanduskeskkonnaga, ettevõtete arengu ja turusituatsiooniga, seda suuremad on võimalused edu saavutamiseks. Kuid ainult infost ei piisa, seda tuleb osata ka tõlgendada. Skandinaavias tehtud uurimusest selgus, et eri tüüpi investorid tõlgendavad uudiseid erinevalt ning väike- ja suurinvestorid toimivad turul sageli vastandlikult.

Väikeinvestorid tuginevad pigem jooksvale uudisvoole, see aga ei pruugi olla piisav. Väärtuslikumaks infoks on näiteks aastaaruanded, dividendiettepanekud, kasumihoiatused, uue tegevjuhi nimetamine, teatamine mõne ettevõtte ostust või müügist.

Investeeri pidevalt ja hoolimata hetkehinnast
Muuda säästmine ja investeerimine enda jaoks harjumuseks. Kui oled leidnud börsilt ettevõtted, siis investeeri neisse ühtlaselt ja pidevalt, hoolimata lühiajalistest hinnaliikumistest. Investeerides ühte kindlasse aktsiasse iga kuu teatud summa, ostad madalama hinna korral suurema koguse ja kõrgema hinna puhul väiksema koguse aktsiaid. Nii tood investeeringute keskmise soetusmaksumuse alla ja parandad oma portfelli tootlust.

Ole kursis turuseisuga
Kui oled otsustanud hakata mõnda väärtpaberit ostma või müüma, on turu käitumist ja lühiajalisi hinnaliikumisi teraselt jälgides võimalik leida parim hetk tehingu sooritamiseks. Kui sul ei ole head ülevaadet reaalajas turul toimuvast, siis tasub kindlasti vältida turuhinnaga tehingukorraldusi. Kiired hinnaliikumised või hüplik likviidsus võivad tekitada olukorra, kus tehingu tegelik hind erineb eelduslikust hinnast oluliselt.

Vältimaks selliseid halbu üllatusi, tasub alati kasutada määratud hinnaga tehingukorraldusi ja sel moel soovitud hind ise dikteerida. Hoiduda tuleb ka kiirustamisest, lohakusest ja valearvestustest, mida investor võib teha emotsioonidest kantuna.

Mitmekesista oma portfelli
Kunagi ei või kindel olla, et investeeringu väärtus tõuseb. Riski ohjamiseks sobib aga investeeringute mitmekesistamine. Muutlikel aegadel osutuvad edukamateks eri varaklassid, mistõttu tuleb olla avatud erinevatele investeerimisvõimalustele ja -objektidele.

Lisaks üksikaktsiatele tasub kaaluda ka teiste varade lisamist oma portfelli –investeerimisfondide osakud, võlakirjad, toorained, tuletisväärtpaberid, kinnisvara. Jälgida tasub kindlasti dividendiaktsiaid, mis võivad keerulistel aegadel anda investeerimisportfelli tootlusele olulise tõuke. Seda enam, et üldise «odava väljamüügi» ajal on ka neid aktsiaid lootust pisut odavamalt soetada.

Alanud on uus kooliaasta ja sobilik on üle vaadata ka oma investeerimisalased teadmised. Nii algajatele kui edasijõudnutele on viimastel aastatel ilmunud juba arvestatav valik erialast kirjandust. Samuti on toimumas mitmeid koolitusi, millest suurim on oktoobri alguses Eesti finantssektori ühistööna korraldatav Rahakompass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles