Tõniste raputab tuhka pähe: viimasel neljal aastal on aetud valet aktsiisipoliitikat (11)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste
Toomas Tõniste Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusminister Toomas Tõniste (Isamaa) ütles, et valitsus on viimase nelja aasta jooksul ajanud valet alkoholiaktsiisi poliitikat, mis on tekitanud piirikaubanduse probleemi. Tõniste ise on rahandusminister olnud veidi üle aasta.

Ministri sõnul oleme me liiga palju eeskujuks võtnud Põhjamaid, kus aktsiisid on palju kõrgemad. Samas ei ole me tema sõnul vaadanud teist poolt, näiteks Saksamaad, kus ettevõtjad ei teagi, mis asi on alkoholiaktsiisi tõus. «Ja ka elab riik väga hästi. Me paratamatult oma n-ö poliitikaga oleme liikunud selles suunas, et üks hetk tekib piirikaubandus,» märkis ta neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil. 

«See piirikaubandus sai alguse kuskil neli aastat tagasi tehtud otsustega ja tänaseks on see aktsiisipoliitika seda piirikaubandust toetanud,» ütles minister. Ta leidis, et piirikaubandus on probleem ja see süveneb.

Siiski tõi ta välja ka seda, et valitsus on lokkavale piirikaubandusele reageerinud ning jätnud ära näiteks järgmise aasta algusse plaanitud aktsiisitõusu. Samuti vähendati Tõniste initsiatiivil selle aasta alguses aset leidnud aktsiisitõusu poole võrra. 

«Need osa samme on tehtud, aga kui me nüüd aktsiisi langetaks samale tasemele, kui nad olid mingi aeg tagasi, siis ei kaoks piirikaubandus tegelikult kuhugi, kuna see hinnavahe jääb ikka sisse,» arvas minister.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles