Läti põllumehed lähevad Brüsselisse protestima

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal avaldasid põllumehed Brüsselis meelt kvootide ja madala piima hinna vastu.
2009. aastal avaldasid põllumehed Brüsselis meelt kvootide ja madala piima hinna vastu. Foto: SCANPIX

Kümned Läti talupidajad kavatsevad sõita Brüsselisse, et Euroopa Parlamendi hoone ees avaldada meelt ELi ebaõiglase põllumajanduspoliitika vastu. Nad loodavad, et ka Eesti ja Leedu põllumehed ühinevad protestiga.

12. oktoobril toimuvad samaaegselt meeleavaldused nii Brüsselis kui Riias, vahendab Leta.

«Vähemalt 40 talupidajat reisib Brüsselisse, et korraldada meeleavaldus Euroopa Parlamendi hoone juures. Meie plaani kohaselt põllumehed Leedust ja Eestist protestivad koos meiega. Samal ajal palju suurem hulk inimesi osaleb meeleavaldusel Riias Euroopa Komisjoni esinduse lähedal,» rääkis Läti põllumeeste liidu juht Agita Hauka.

Läti põllumehed saavad praegu kõige madalamaid otsetoetusi ELis - 90 eurot (63 latti) hektari kohta. ELi keskmine on 266 eurot. Mitmes riigis saavad talupidajad isegi kuni 600 eurot hektari kohta. Läti põllumeeste sõnul näib, et ka kavandatav ELi põllumajanduspoliitika reform nende olukorda ei paranda.

Euroopa Komisjoni reformiettepaneku kohaselt erinevused otsetoetuste vahel siiski veidi vähenevad. Läti talupidajad saaksid praegusega võrreldes hektari kohta 35 latti rohkem. Läti põllumajandusministeerium on lubanud teha kõik endast oleneva, et riigi põllumeeste toetused tõuseks vähemalt 140 latini hektari kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles