Smart-ID võib saada juba sel aastal riikliku heakskiidu

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smart-ID teenused on tehniliste tõrgete tõttu häiritud.
Smart-ID teenused on tehniliste tõrgete tõttu häiritud. Foto: Kuvatõmmis

Moodsaim elektroonilise identiteedi lahendus Smart-ID võib saada juba sel aastal vähemalt ühe Balti riigi ametliku heakskiidu ja sellega loa asuda teenuse abil sisenema riiklikesse e-teenustesse.

«Käesoleva aasta lõpuks oleme edukalt loodetavasti läbinud kõik olulised hindamised: toote ja selle abil allkirja andmise sertifitseerimine ning vähemalt ühes Balti riikidest autentimise taseme riikliku hindamise. Oleme veendunud, et Smart-ID on Balti riikide kõige turvalisemate lahenduste hulgas,» ütles Postimehele teenust arendava SK ID Solutions juht Kalev Pihl.

Kuigi need hindamised ei ole veel täielikult lõppenud ja viimane pole veel isegi alanud, on ettevõte Pihla sõnul Smart-ID turvalisuses kindlad ja veendunud, et seda kinnitavad ka kõik olulised osalised.

«See kindlustunne põhineb teadmisel, et tehniliselt on turvaomadused, mida Smart-ID-lt nõutakse, sarnased riiklike dokumentidega, mida me kõik kasutame,» ütles Pihl.

Praegu saab Smart-ID abil siseneda pankade ja mitme teise ettevõtete e-teenustesse, kuid Eesti riik seda inimeste identifitseerimisvahendina ei tunnusta. Tõsi, «ümber nurga» on see võimalik, kuna näiteks keskkonda eesti.ee saab siseneda pangalinkide abil ja neisse pääseb omakorda Smart-ID abil.

Veel sel aastal loodab Smart-ID looja saada sertifitseeritud ka selle, et Smart-IDga saab anda tunnustatud digiallkirju.

Smart-ID on Baltikumis kasutusele võtnud juba miljon inimest. Eestis on Smart-ID kasutajaid 257 500. Tänaseks on selliseid e-teenuseid, kuhu Smart-ID abil siseneda saab,  juba 80.

Smart-ID toimib lihtsal põhimõttel: kasutaja laadib Google Playst või App Store’ist nutiseadmesse Smart-ID rakenduse ning tuvastab oma isiku elektrooniliselt, kasutades selleks Mobiil-IDd või ID-kaarti, või minnes pangakontorisse.

Nii nagu ID-kaardi ja Mobiil-ID jaoks, on ka Smart-ID kasutamiseks vaja PIN1 ja PIN2-koode, mille kasutaja loob samas rakenduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles