Eesti toetab vaid vabatahtlikku ELi ühist maksusüsteemi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis täna heaks Eesti seisukohad Euroopa nõukogu direktiivi eelnõu kohta, mis looks ettevõtte tulumaksu ühtse konsolideeritud maksustamisbaasi (CCCTB). Riik toetab plaani vad siis, kui see on vabatahtlik.

Eesti peab oluliseks, et CCCTB oleks võimalikult laia maksubaasiga, läbipaistev, üheselt kohaldatav ning madalate halduskuludega nii ettevõtjatele kui ka maksuhaldurile ning ei kahjustaks Eesti ettevõtte tulumaksu maksubaasi suurust, teatas rahandusministeerium. Riik toetab CCCTB-d vabatahtliku paralleelsüsteemina, mis võimaldab säilitada olemasoleva ettevõtte tulumaksu süsteemi.

Eesti lõplik seisukoht sõltub sellest, kas nõukogus peetavate läbirääkimiste lõpptulemus toetab ühisturu arengut ja lihtsustab äritegevust määral, mis õigustab mahukate muudatuste tegemist maksuõiguses. Direktiivi rakendamine ei tohi seejuures kahjustada Eesti kehtivat ettevõtte tulumaksu süsteemi ning Euroopa Liidu liikmesriikide pädevust maksumäärade kehtestamisel.

Ettevõtte tulumaksu ühtse konsolideeritud maksustamisbaasi (CCCTB) eesmärgiks on luua lisaks olemasolevale riigisisesele ettevõtte tulumaksu süsteemile üks ühine süsteem, mis vähendaks piiriüleselt tegutsevate ettevõtete tegevusega seotud maksutõkete mõju. Sellise ühtse maksusüsteemi loomise arutelud on EL-s kestnud juba üle kümne aasta.

Eelnõu kohaselt tekib ettevõtjatel võimalus valida riigisisese ettevõtte tulumaksu süsteemi asemel CCCTB kohaldamine. Kontsernid saavad süsteemi kuuluvate ettevõtete maksubaasid konsolideerida ning esitada ühe ühise ettevõtte tulumaksu deklaratsiooni. Kontserni konsolideeritud maksubaas jaotatakse sellisel juhul seotud liikmesriikide vahel spetsiaalse valemi abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles