Riikide ähvardamine trahviga sai europarlamendilt rohelise tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Europarlament kiitis eile heaks kuue õigusakti paketi, mis annab võimaluse hakata alates 2014. aastast trahvima euroala riike, kelle majandus on tasakaalust väljas ja kes selle vastu vajalikke meetmeid ette ei võta.

«Sellel paketil on puudujääke, aga kusagilt tuleb edasi minna,» ütles Euroopa Parlamendi saadik Ivari Padar, kes oma sotsiaal­demokraatide fraktsiooni ametliku seisukohaga vastuollu minnes hääletas kuuspakiks kutsutava paketi poolt. «Senini oleme kogu aeg olukorras, et teeme liiga hilja ja liiga vähe.»

Selline seisukoht näibki olevat valdav nende parlamendisaadikute seas, kes hääletasid paketi poolt.

Saadikute arvates oleks pakt pidanud kehtestama automaatsemad sanktsioonid riikidele, kes reegleid rikuvad. Liikmesriikide, kelle ametliku heakskiidu pakett jõustumiseks veel saama peab, vastuseisu tõttu pidid nad aga leppima nn poolautomaatsete sanktsioonidega.

Poolautomaatsus tähendab seda, et kui euroala liikmesmaade enamus ei lükka tagasi Euroopa Komisjoni ettepanekut riiki trahvida, siis loetakse trahv automaatselt määratuks.

Ka seni on olnud võimalus trahvida euroala liikmesriike liiga suure eelarvepuudujäägi ja riigivõla eest. Selliseid trahve pole aga kunagi määratud, hoolimata sellest, et enamik liikmesriike reegleid rikub. Loodetakse, et pärast kuuspaki rakendamist olukord muutub, kuna see kehtestab trahvimisele üksikasjalikud reeglid.

Samas on kuuspaki kohaselt majanduse tasakaalutuse tuvastamisest riigi trahvimiseni pikk tee. Nimelt eelneb trahvi määramisele riigile soovituse tegemine, tema hoiatamine ja temalt rahaeraldise nõudmine, mille riik saab majanduse tasakaalustamiseks vajalike meetmete võtmisel tagasi. Vale eelarvepoliitika eest on kuuspaki kohaselt võimalik määrata trahv 0,2 protsenti SKTst.

Teine paketiga tulev uuendus on võimalus trahvida riike mitte ainult liiga suure eelarvepuudujäägi või riigivõla puhul, vaid ka siis, kui nende majandus on muul viisil tasakaalust väljas ning nad probleemi lahendamiseks vajalikke meetmeid ei võta. Sel juhul saab määrata trahvi 0,1 protsenti tema SKTst.

Lisaks näeb kuuspakk ette 0,2-protsendise trahvi statistika võltsimise eest. Kokku on seega võimalik trahvida riiki kuni 0,5 protsendi ulatuses SKTst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles