Barroso ei toetanud euroala majandusvalitsuse ideed

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jośe Manuel Barroso kinnitusel ei toeta ta Saksamaa ja Prantsusmaa ettepanekut asutada riikideülene eurotsooni ühine majandusvalitsus.

«Komisjon ongi ühenduse majandusvalitsus. Seetõttu ei vaja me kindlasti rohkem institutsioone,» lausus Barroso täna Eurpoopa Parlamendi ees peetud kõnes, vahendas uudistevõrk AFP.

Barroso kõne keskendus eelkõige rahaliidu probleemidele ning tema kinnitusel vajab Euroopa praegu rohkem kui kunagi varem Euroopa Komisjoni, nimetades seda sõltumatuks võimuks ning aususe garandiks.

Komisjoni presidendi tuleb Euroopa tuleviku nimel Komisjoni tugevdada, sest ainult nii saab hätta sattunud liikmesriikide rahandus lõpuks korda. Barroso lisas, et liikmesriigid läbirääkimiste abil selle eesmärgini ei jõua.

Möödunud kuul tegid Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Saksa liidukantsler Angela Merkel ettepaneku asutada võlakriisist väljatulekuks eurotsooni ühine majandusvalitsus, mis koordineeriks 17 liikmesriigi tööd ning millel oleks laiapõhjalised volitused.

Kahe suurriigi liidrite hinnangul võiks sellist valitsust juhtida Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy, kuid Euroopa Komisjonis võeti idee vastu skepsisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles