Galerii: NOA restoranist alanud salmonelloosipuhangu ohvrite arv mitmekordistus (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas asuvast Eesti tipprestoranist NOA sai üleeile alguse salmonelloosipuhang, millesse on nakatunud juba vähemalt 13 inimest. 

Kella 13 seisuga on alates eilsest hospitaliseeritud Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) nakkuskliinikusse toidust saadud nakkusega kaheksa inimest ja on olnud viis ambulatoorset pöördumist, kus patsient on pärast arstiga konsulteerimist saanud kodusele ravile. Lisaks on mitu inimest helistanud nakkuskliiniku vastuvõtuosakonda, et küsida nõu sarnaste kaebuste korral.

Postimehele teadaolevalt said mürgituse ühe sünnipäevaseltskonna kolm liiget, kes olid otsustanud menüüst just tartari tellida. Järgmisel päeval tõusis neil palavik 39–40 kraadini, lisaks tekkis iiveldus. Eile õhtuks oli nende enesetunne sedavõrd halvenenud, et nad viidi eri aegadel haiglasse.

«Patsiendid saabusid haiglasse ise, ühel juhul toodi patsient kiirabiga Ida-Tallinna keskhaiglast,» ütles LTKH kommunikatsioonispetsialist Liisa Suba. Ta lisas, et kuna laboratoorselt on leidnud kinnitust, et tegemist on salmonelloosiga, siis on haigla vastavalt kehtivale seadusele edastanud info juhtude kohta ka terviseametisse.

Terviseametit teavitas arst täna hommikul seitsmest salmonelloosi haigestunud inimesest, neist kolm viibisid haiglas. «Nad käisid NOA restoranis ja sõid veiseliha tartari,» ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri. Bœuf à la tartar valmistatakse toorest veiselihast ja toorest munast.

Restoranis käisid päeval veterinaar- ja toiduameti ametnikud, kes teevad koos terviseameti töötajatega uuringuid, et selgitada võimalikke nakkuse allikaid, ütles veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Elen Kurvits.

NOA peakokk ja üks omanikest Tõnis Siigur kinnitas päeval Postimehele, et on olukorraga kursis ning restoran on seetõttu eilsest ka suletud. Siigur ütles õhtul ETV «Ringvaatele», et haigestunute seas on ka restorani töötajaid. «Hospitaliseeriti kliendid, aga haigestunute seas on ka meie endi töötajaid.»

Küsimusele, kas oleks saanud teha midagi teisiti, et haiguspuhangut vältida, vastas Siigur, et alati saab tööd teha veel puhtamalt - tegeleda personaliga, kontrollida nende tervist, puhastada rohkem käsi ja pindu. «Ma usun, et kindlasti oleks andnud midagi ära teha, aga samas ma olen väga range hügieeninõuete poolest ja meil on inimesed väga hästi koolitatud,» jätkas peakokk. «Salmonelloos tuuakse majja sisse, mitte see ei arene maja siseselt,» lisas ta.

«Tean, et selline õnnetus võib kõigiga juhtuda, seda ei saa öelda, et see on põhjustatud halva töö tagajärjel,» rääkis Siigur. «See bakter on toodud meile ja me oleme lihtsalt ohvrid antud olukorras. Ma usun, et tuleme sellest mitte küll kergelt välja, aga tuleme välja.» 

Siigur kinnitas, et teistes samasse ketti kuuluvates restoranides - OKOs, Tuljakus ja Paju Villas - praegu probleeme pole ja lisas, et enne sügist muna ega veiseliha toorena ei kasutata. 

Peakokad Tõnis Siigur ja Orm Oja kirjutasid õhtul meediale edastatud ühises pöördumises, et vabandavad oma klientide ees ja hoiavad oma restorani uksed lõplike asjaolude selgumiseni kinni. Kuigi terviseamet lubas restorani avada, otsustasid omanikud ja peakokad hoida restoran lõplike analüüside tulemuste saamiseni suletuna. 

«Vabandame kogu meeskonnaga südamest kõigi oma klientide ja koostööpartnerite ees ning võtame juhtunu ees täieliku vastutuse,» seisab peakokkade ühises kirjas. «Nii mina (Tõnis Siigur - toim) kui ka Orm Oja oleme nii oma töötajate kui ka klientide tervise pärast ülimurelikud ning suhtume juhtunusse täie tõsidusega,» kirjutas Siigur. «Kohe, kui kuulsime, et meie restoranis on nakkuseoht, otsustasime maja sulgeda. Teavitasime koheselt Veterinaar- ja Toiduametit, kaasasime professionaalsed puhastusfirmad ning viisime vee ning toiduproove kontrollimiseks.»

Peakokkade sõnul on praegu teada, et tegemist on salmonelloosi D-tüvega, mis pole inimeselt inimesele leviv nakkus. Kas see sai alguse lihast või munast, on alles selgitamisel. Täna tegeletakse sellega, et kõik NOA töötajad läbiksid kiiremas korras tervisekontrolli, et vältida seda, et töötajate seas oleks haiguse edasikandjaid. 

«Oleme otsustanud, et avame restorani alles siis, kui oleme täielikult veendunud, et nakkuse tekitaja on sajaprotsendiliselt elimineeritud,» lisasid peakokad teates. «Meie klientide ja töötajate tervis ja heaolu on meile esmatähtis ja me ei tee selles osas ühtki järeleandmist. Lubame, et viime oma asutuses läbi väga põhjaliku auditi ja teeme omalt poolt kõik, et vältida sarnase juhtumi kordumist.»

Eile õhtul tühistati ka restorani broneeringud.

Restoranid Noa ja Noa Chef's Hal on praegu suletud.
Restoranid Noa ja Noa Chef's Hal on praegu suletud. Foto: Ekraanitõmmis

​​«Head Sõbrad!

Oleme kurvad ja nõutud. Sulgesime uksed, sest meid on tabanud suur õnnetus! Nimelt on kahtlus, et oleme põhjustanud mitmele kliendile ning töötajale suuri ebameeldivusi ja siiani veel selgusetutel asjaoludel. Esimese sellekohase tagasiside saamisel oli meil vaid üks võimalus – sulgeda uksed ning asuda uurima põhjuseid. Oleme veetnud viimase ööpäeva kummikinnastega kõikvõimalikke nurgataguseid puhastades ja tegeleme oma maja koristamise ja desinfitseerimise ning sadade broneeringute läbihelistamisega. Teavitasime koheselt veterinaar- ja toiduametit, kaasasime professionaalsed puhastusfirmad ning viisime vee ning toiduproove kontrollimiseks. Enne põhjuse selgumist ja analüüside vastuseid pole meil võimalik Teid vastu võtta.

Me ei tea veel, kas põhjuseks on meie maja juures teostatavad veetrassi torutööd või mõni tooraine, kuid tahame Teile kinnitada, et kindlasti mitte pole see meie tegematajätmine ega lohakus, sest hügieen ja puhtus ja meie klientide ning töötajate tervis on meile prioriteediks number üks!

Kurvastame koos Teiega ning anname esimesel võimalusel tagasisidet. Ja täname meie kliente väga mõistva tagasiside ja toetuse eest ning kindlasti leiame lahenduse, kuidas Teid vääriliselt tänada ja toetada.

Head Soovides, NOA Pere»

Tänavu kuue kuu jooksul registreeriti Eestis 128 salmonelloosi haigusjuhtu. Haiglaravile jäi 75 patsienti ehk rohkem kui pooled haigestunud. Aasta varem samal ajavahemikul registreeriti 113 haigusjuhtu.

Terviseamet on tänavu esimesel poolaastal registreerinud kuus rühmaviisilist salmonelloosihaigestumist. Neljal juhul haigestuti kodus, ühel juhul haigestus korraga viis ja teisel 23 inimest.

16 juhul oli nakatumine oletatavalt seotud reisimisega (Beninis 1, Filipiinidel 1, Hispaanias 1, Indoneesias 1, Kambodžas 2, Saksamaal 1, Tais 7, Ukrainas 1, Venemaal 1). Seost toiduga võib oletada 49 juhul, sh kanaliha viiel juhul, munad või toormune sisaldav toit 13 juhul, liha neljal juhul, muu toit kahel juhul.

Mis haigus on salmonelloos?

Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite põhjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suu kaudu. Salmonellad on liikuvad bakterid, mis võivad põhjustada kõhutüüfust või salmonella-enteriiti ehk soolepõletikku.

Salmonellad sisenevad organismi seedetrakti kaudu saastunud toidu või joogiga. Nakkusallikaks on inimene (haige, paranev haige, bakterikandja), kanad, kanapojad, kalkunid, veelinnud, sead, veised, närilised, lemmikloomad (kilpkonnad, sisalikud, roomajad, närilised), koerad ja kassid.

Mikroobide sattumisel toiduainetesse võivad tekkida laialdased haiguspuhangud. Salmonellad säilivad eluvõimelistena külmutatud ja kuivatatud toiduainetes, munades, piimas, joogivees.

Bakterid paljunevad peensooles ja selle ümbruses paiknevates lümfisõlmedes, levivad organismis vere ja lümfiga ning eritavad toksiine ehk bakterimürke.

Salmonellaenteriidi puhul tekib 8–48 tundi pärast saastunud toidu või joogi tarbimist iiveldus, peavalu, oksendamine, äge kõhulahtisus, väike palavik. Tavaliselt paranetakse 2–3 päevaga ilma ravita. Väljaheitest võib aga baktereid leida isegi mitu nädalat pärast sümptomite kadumist.

Imikutel, raukadel ja raske immuunpuudulikkusega aidsihaigetel võib aga salmonella-enteriit väga raskelt kulgeda ja isegi surmaga lõppeda.

Allikad: inimene.ee; terviseamet.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles