Pangad süüdistavad Ungarit sundvõõrandamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: SCANPIX.

Välismaised pangad ja valitsused hoiatavad, et Ungari sammud Šveitsi frankides eluasemelaenude võtjate abistamiseks võrduvad «sundvõõrandamisega», mis võib kahjustada riigi pangandust ja majandust.

Kesk-Euroopasse suuri summasid laenanud Austria ja Itaalia pangad on pöördunud Brüsseli poole tungiva palvega võtta midagi ette olukorras, mis kujutab nende väitel Euroopa Liidu lepete rikkumist ja võib tekitada ohtliku pretsedendi.

Ungari parlament võttis möödunud nädalal vastu seaduse, mis lubab Šveitsi frankides ja eurodes kodulaenu võtnud kodanikel kuni käesoleva aasta lõpuni maksta laenusid tagasi tänasest turuseisust ligikaudu 25 protsenti madalama vahetuskursiga.

Kahjumid jääksid pankade kanda. Hoobi saaksid lisaks Ungari OTP pangale näiteks ka Erste Bank ja Raiffeisen Bank International Austriast ning Bank Austria, mis on Itaalia UniCrediti filiaal.

Kaks kolmandikku ungarlaste eluasemelaenudest on Šveitsi frankides. Laenud võeti omal ajal eesmärgiga lõigata kasu madalatest vahetuskurssidest, sest frank oli siis palju nõrgem.

Frangi järsk tõus Ungari forinti suhtes on tekitanud paljudele raskusi laenumaksetega.

Peaminister Viktor Orbani valitsuse ebaortodoksne majanduspoliitika on aga pälvinud välismaiste äriringkondade terava kriitika.

«See seadus kujutab endast sekkumist eraviisilistesse lepingutesse ja tähendab teatud mõttes omandiõiguste muutmist,» ütles endine Austria keskpanga juht, praegu konsultandina töötav Josef Christl.

«Jääb mulje, et Ungari tegutseb arvestamata Euroopa keskkonda.»

Austria rahandusminister Maria Fekter kirjutas eelmisel nädalal Ungari majandusministrile Gyorgy Matolcsyle, et «kui keegi sunnib turul osalejatele peale tohutud kahjumid, kasutades selleks seadustega kehtestatud hindu ja vahetuskursse, siis ei ole see turumajanduses vastuvõetav.»

Ungari valitsuse pressiesindaja Zoltan Kovacs ütles Financial Timesile, et meetmed on probleemi ulatust ja tõsidust arvestades õigustatud. Ta lisas, et «meie meelest» ei lähe seadus vastuollu ELi reeglitega.

«Pangad andsid Šveitsi frankides laenusid väga riskantsetele rahvastukugruppidele,» ütles ta. «Meie meelest on pankade käitumine – eriti viimased paar aastat – ebaeetiline.»

Kovaci sõnutsi on märke laenude andmisest inimstele, kes nendega seonduvatest riskidest aru ei saanud.

Välispangad ei kavatse seaduse tõttu Ungarist lahkuda, kuid hoiatavad, et keskmises perspektiivis mõjub see samm sealsele majandusele negatiivselt.

Christl ütles, et kahjumite tõttu on pangad sunnitud vähendama laenuandmist Ungari majapidamistele ja ettevõtetele, mis aga mõjutab omakorda majanduskasvu.

Ungari keskpanga ja Ungari Pangaliidu asepresident Julia Kiraly hoiatas, et seadus võib forinti veelgi suurema surve alla seada, mis aga halvendaks Ungari finantsstabiilsust ja teeks elu veelgi raskemaks nendele paljudele välisvaluutas laenu võtnutele, kes ülalmainitud skeemis osaleda ei saa.

Kriitikud juhivad tähelepanu sellele, et skeem aitab vaid jõukamaid inimesi, kel on kas piisavalt sularaha või kes saavad võtta forintites uue laenu, et frangilaen ära maksta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles