Maailma IT-juhtide avalik kiri: taparobotid ei tohi iial hakata võtma inimelusid (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i üks asutaja Jaan Tallinn
Skype'i üks asutaja Jaan Tallinn Foto: Eiko Kink, Äripäev

Enam kui 100 tehnoloogiaettevõtet, 26 riiki ja 2400 innovaatorit, nende hulgas Skype’i asutaja Jaan Tallinn ja Elon Musk, pöördusid täna avaliku kirjaga kogu maailma poole, milles kutsuvad üles lõpetama tehisintelligentsete tapamasinate loomine.

«Tehisintellektid (AI) on mängimas suurenevat rolli militaarsüsteemides. On kiire vajadus, et  kodanikud, poliitikakujundajad ja juhid asuksid tegema vahet lubatud ja lubamatu AI kasutamise vahel. Selles valguses oleme meie, allakirjutanud, kokku leppinud, et inimelu võtmise otsust ei tohi iial delegeerida masinale,» seisab kirjas.

Kirjaga liitunud leiavad, et moraalselt ei tohiks anda masinatele õigust võtta vastu otsuseid, mille eest kannaksid vastust teised või mitte keegi. Selline asjade käik mõjuks nende hinnangul ka riikidele ja inimestele destabiliseerivalt.

Kirjas kutsutakse kõiki maailma riike keelustama surmavad autonoomsed relvad ning sellega liitunud lubavad mitte osaleda nende väljatöötamises, tootmises, müügis ja kasutamisel.

Kiri avaldati täna Stockholmi instituudi Future of Life korraldatud AI-teemalisel konverentsil. Sarnane kiri koostati ka kolme aasta eest.

Teadlane Stephen Hawking hoiatas juba 2014. aasta lõpus, et tehisintellekti arendamine võib kujutada endast inimrassi lõppu. Aasta hiljem nõudis ta selliste tehisintellekti puudutavate regulatsioonide väljatöötamist, mis nõuaks, et robotid peavad alati täitma vaid inimeste käske. Sama muret on väljendanud ka näiteks Bill Gates.

Eestis arendab mehitamata autonoomseid tapamasinaid ettevõte Milrem Robotics.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles