Itaalia väljavaated varemarvatust veelgi viletsamad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX.

Võlakoorma all vaevleva Itaalia valitsus langetas eile järsult sisemajanduse kogutoodangu prognoose, kasvu lubatakse vaid väga kasinalt.

Käesoleva aasta kasvutempo on valitsuse nägemuses nüüd 0,7 protsenti. Tulevaks aastaks ennustatakse 0,6 ja 2013. aastaks 0,9 protsenti kasvu.

Valitsust on juba ennetanud IMF ja juhtiv kohalik äriassotsiatsioon Confindustria, mõlema prognoosid on veelgi süngemad.

Teisipäeval langetas agentuur Standard & Poor's Itaalia krediidireitingut, tuues põhjuseks kasvu aeglustumise, laenukulude tõusu ning valitsuse «hapruse» ja ebaefektiivsuse.

Analüütikud kardavad, et läinud nädalal vastuvõetud kasinuseelarve lämmatab Itaalia majanduskasvu veelgi, arvestades nõrgeneva globaalse kontekstiga.

Mainitud hirmusid peegeldasid ka peaministri Silvio Berlusconi telefirma Mediaseti aktsiad, mis kukkusid bärsipäeva teise poolega ligi 7 protsenti.

Maaklerite sõnutsi on Euroopa Keskpank Itaalia võlakirjade toetuseks taas turgudele sekkunud.

Kasvavale pingele vaatamata näitab Berlusconi üles suurt osavust oma pahura koalitsiooni kooshoidmisel. Parteikuulekad parlamentäärid andsid oma hääled selle eest, et mitte võtta immuunsust Berlusconi partei rahvaesindajalt Marco Milaneselt, keda soovitakse arreteerida süüdistatuna korruptsioonis.

Rahandusministri Giulio Tremonti endine abi Milanese pääses vanglast häälteenamusega 312:305.

Parlamendi ees avaldas samal ajal meelt väike rühm protestijaid. Selle asemel, et tavakohaselt münte loopida, lubasid nad osta oma valitud esindajatele põhiseaduse trükiseid.

Üks «Berlusconi esindaja» on siiski vabaduse kaotanud. Kaks kuud tagasi jäi peamiselt tänu Põhjaliiga liikmete häältele immuunsusest ilma parlamendiliige Alfonso Papa, kes samal päeval vanglasse kohut ootama toimetati.

Rahandusminister Tremonti on tunnistanud oma «viga», et maksis ülalmainitud Milanesele sularahas 1000 eurot nädalas ühe Rooma korteri kasutamise eest.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles