Ott Pärna: Eestist võiks saada Läänemere tõmbekeskus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi juht Ott Pärna.
Arengufondi juht Ott Pärna. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi juht Ott Pärna ütles täna riigikogule fondi aastaraportit tutvustades, et Eesti ambitsioon peaks olema saada Läänemere tõmbekeskuseks.

«Selleks, et Eestist saaks Skandinaaviale tõsiseltvõetav partner, peab meist saama koht, kus uued, huvitavad ja globaalset tähtsust omavad asjad juhtuvad, samuti peab meil olema arvestatav partnerite ring kaugematel turgudel,» märkis Pärna.

Ekspertarvamuste ja Arengufondi seirete põhjal saab tema sõnul välja tuua mitmeid perspektiive, kust hakata konkreetseid lahenduskäike otsima.

Üheks selliseks on eksperimenteeriv majanduspoliitika ja selle raames uudsete era- ning avaliku sektori koostöövormide juurutamine, nagu näiteks hiljuti riigi ja ettevõtjate koostöös käivitatud FinanceEstonia ja lähiajal käivitatav MedicineEstonia.

Väikeriigina on Eestile oluline ka tegeleda maailma nõudlusest tulenevate strateegiliste kasvuvaldkondade väljaarendamisega. Selle tarbeks tuleb Eesti eri ametkondade pingutusi mobiliseerida. Näitena võib Pärna hinnangul tuua praktiliselt kõigile majandussektoritele võimalusi pakkuva rohemajanduse.

 Arengufondi juhi arvates peame senisest jõulisemalt rakendama ka struktuurimuutusi eestvedavat poliitikat, mis väljendub paralleelselt olemasolevate ettevõtete arendamises, oluliste maailma ettevõtete regiooni peakorterite Eestisse toomises ja uute ambitsioonikate ettevõtete kasvatamises.

Eesti Arengufondi riskikapitali investeeringud keskenduvad seejuures just viimasele ning fondist on saanud tänaseks suurim Eesti tehnoloogiaettevõtete portfelliga riskikapitalifirma.

Üha karmistuvas globaalses talendirallis võitjate poolel olemiseks vajab Eesti valdkondade ülest talendipoliitikat ja mõtestatumat tegutsemist Eesti inimvara juhtimisel. Arengufondi värskelt käivitatud talendiseire loob talendipoliitika koostamiseks taustaanalüüse ja toob kokku osapooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles