Minister: eakad peaksid olema valmis õppima ja pikemalt töötama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles konverentsi «Vanemaealine tööjõud – väljakutses ja võimalused» avamisel, et ka eakad peaksid olema valmis uusi oskusi omandama ja  pikemalt tööturul püsima.

Pevkur tuletas meelde, et Eestis on inimeste eluiga pikenenud Euroopas kõige kiiremini ja see paneb täiedava koormuse sotsiaalsüteemile. Lihtne pensioniea tõstmine sellises olukorras abiks ei ole.

Võtmesõnaks on tema hinnangul hoopis vanemaealiste aktiivsus ja ümberõpe.

Eestis on inimesed harjunud töötama kaua ühel kohal. Pevkuri arvates peaksid inimesed aga olema valmis ümber õppima ka vanemas eas, et seeläbi kauem tööturul aktiivsed olla.

Minister tõi näite, kus Saksamaal kriisi tekkides 2009. aastal hakati ühes autotehases ette valmistama projekti, kus kogu tehas kohendati vanemaeealistele ja töö tootlikkus kasvas 10 protsenti. Oli vaja vaid suuremat kirja arvutites, paremaid toole jms. Kokkuvõttes tehas võitis.

Veel märkis Pevkur, et Eesti on üks väheseid riike, kus töötaval pensionäril pensioni ei vähendata ega maksustata. Seda suures osas Euroopas ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles