Pistiku-Prius tuleb ohtlikult odav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Toyota teeb uue pistikust laetava Priuse pea-aegu viiendiku võrra odavamaks pearivaalist Chevrolet Voltist, andes märku: konkurents elektriautode turul hakkab ägenema.

Ühtlasi on märtsis müüki tulev uus Prius 3000 dollari jagu soodsam kui Nissani täiselektriline Leaf.

Toyota brändijuht USAs Bob Carter ütles hinda avaldades, et nad loodavad aastaks 2020 Priuse müügiga Camryst ette jõuda.

Camry on juba ligi kümme aastat enimmüüdud sedaan USAs. Tänavu on neid Ühendriikides müüdud juba 204 700 tükki – Priuseid aga 84 000.

Kõige populaarsem sõiduk Ameerikas on siiski ülekaalukalt Fordi F-seeria pikap.

Carter juhtis samas tähelepanu sellele, et San Francisco piirkonnas müüdi mullu Priuseid Camrydest kolmandiku võrra rohkem.

Toyota väidab, et pistikust laetav Prius sõidab üksnes aku abil maha umbes 25 kilomeetrit, Volti vastav näitaja on 65 kilomeetrit. Nagu ka Volt, saab Prius pardale podisema pisikese bensiinimootori, et juhtidelt «päralejõudmise pabinat» vähemaks võtta.

Leaf suudab ilma taaslaadimata läbida ligikaudu 160 kilomeetrit.

Elektriautode ja pistik-hübriidide nõudlust lämmatab tänaseni segu päralejõudmise pabinast, laadmimiskohtade nappusest ja hinnast.

GM müüs tänavu esimese kaheksa kuuga 3172 Volti ja ei pruugi saavutada aasta eesmärki (10 000). Leafe läks USAs müügiks 6168.

Volti hinda võetakse tuleval aastal USAs üle 1000 dollari vähemaks, lipikule jääb 39 995 dollarit.

Esimene Prius müüdi Jaapanis aastal 1997, Põhja-Ameerikas leidis analoogiline sündmus aset kolm aastat hiljem. Sellest ajast alates on endale omaniku leidnud enam kui 2 miljonit Priust, pooltega neist vuravad ringi jänkid.

Maailm ootab elektriautode akude arengut ja hindade arvestatavat allakukkumist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles