Riigikogu arutab täna elektriaktsiisi langetamist

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikogu saalis tuleb täna esimesele lugemisele Keskerakonna fraktsiooni algatatud seaduseelnõu langetamaks elektrienergia aktsiisi Euroopa Liidu poolt kehtestatud minimaalse määrani, milleks on 1 euro.

Eelnõu eesmärk on leevendada 2013. aasta üleminekut täielikult avatud elektrituru süsteemile, mis toob tarbijatele kaasa hinnatõusu.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikme Lembit Kaljuvee sõnul on ääretult oluline kiirelt leida riigipoolseid võimalusi kodukulude, sealhulgas elektrihinna kasvu leevendamiseks.

 «Poliitikud saavad mõjutada elektri hinda peamiselt just maksude ja aktsiiside abil,» selgitas Kaljuvee.

Tema väitel ületab elektrienergia aktsiis Eestis praegu neli korda ELis sätestatud miinimumi, seega on võimalus seda vähendada.

19. septembril esitas ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond seaduseelnõu, millega soovitakse luua konkurentsieelis taastuvatest allikatest toodetud elektrienergiale, et soodustada selle laiemat kasutusele võtmist.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu kohaselt vähendatakse alates 2013. aasta 1. jaanuarist elektrienergia aktsiisi Euroopa Liidu poolt kehtestatud minimaalse määrani, milleks on kodutarbijatel 1 euro ja äritarbijatel 0,5 eurot. Praegu kehtiv elektriaktsiis megavatt-tunni eest on 4,47 eurot.

Aktsiisi vähendamine parandaks sotside hinnangul ka Eesti äritarbijate konkurentsivõimet rahvusvahelisel turul, kus näiteks üheteistkümnes liikmesriigis kehtib konkurentide elektriaktsiis Euroopa Liidu miinimum tasemel.

Taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia vabastamine elektriaktsiisist täielikult tõstab keskkonnasõbraliku elektritootmisviisi konkurentsivõimet võrreldes põlevkivielektriga ning motiveerib tarbijaid eelistama taastuvatest allikatest toodetud elektrit.

Selliseid maksusoodustusi kasutatakse praegu kümnes liikmesriigis, sealhulgas Soomes ja Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles