Maailmapank hoiatas Venemaad naftašoki eest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvorm Venemaal.
Naftaplatvorm Venemaal. Foto: SCANPIX

Venemaa SKT läheb langusesse, kui nafta hind Euroopa ja USA majandusprobleemide tõttu järsult alaneb, teatas Maailmapank eelmisel nädalal.

Maailmapank pakkus välja kolm võimalikku stsenaariumi Venemaa majanduse arenguks aastatel 2011-2012, vahendab Moscow Times.

Kõige hullema stsenaariumi puhul alaneks nafta hind maailmaturul nõudluse vähenemise tõttu 60 dollarini (ligi 47 euroni) barrelist. Sellisel juhul langeks Venemaa majandus 1,5 protsenti, töötus tõuseks 7,5 protsendini ning eelarvepuudujääk suureneks 5,3 protsendini SKTst.

Selle stsenaariumi tõenäosust peab Maailmapank siiski kõige väiksemaks.

Panga hinnangul alaneb nafta hind tõenäoliselt järk-järgult, olles järgmisel aastal keskmiselt 95 dollarit barrelist. Sellisel juhul kasvab Venemaa majandus järgmisel aastal 3,8 protsenti, töötus alaneb 6,3 protsendini ning eelarvepuudujääk suureneb 1,6 protsendini SKTst.

Kolmas stsenaarium näeb ette mõõdukat šokki ehk nafta hinna alanemist nii, et see on järgmisel aastal keskmiselt 80 dollarit barrelist.

IMFi prognoos Venemaa majanduse kohta on natuke optimistlikum kui Maailmapanga oma. Fondi hinnangul kasvab Venemaa majandus järgmisel aastal 4,5 protsenti. Venemaa majandusarengu ministeerium prognoosib kasvuks 3,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles