Suurimad kauplemiskahjumid läbi aegade

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kweku Adoboli reedel kohtust lahkumas.
Kweku Adoboli reedel kohtust lahkumas. Foto: SCANPIX

Šveitsi investeerimispank UBS teatas eelmisel nädalal 2 miljardi USA dollari suurusest erakorralise kahjumi ilmnemisest. Kahjumi põhjustas talle antud kauplemisõigusi ületanud töötaja Kweku Adoboli. Kui reastada kõik teadaolevad kauplemiskahjumite juhud, kus töötaja on oma volitusi ületanud ja/või kahjum tekkinud läbi pettuse, asetub UBSi juhtum 7. kohale, kirjutab blogi Finantsvaade.

Kõige suurem teadaolev kauplemispettuse juhtum on jätkuvalt aastast 2006 pärinev maagaasi futuurikauplemisega 6,5 miljardit USA dollarit (ligi 4,7 miljardit eurot) kaotanud Brian Hunteri/Amaranth Advisorsi juhtum. Teisel kohal on Malaisia panga Bank Negara peamiselt valuutakauplemisest tekkinud 6,2 miljardi dollari suurune kahjum aastatest 1992-1993. Sellele järgneb 2008. aastal Euroopa indeksfutuuridega 5,9 miljardit dollarit kaotanud Prantsusmaa panga Societe Generale kaupleja Jerome Kervieli juhtum.

Suurimate kaubanduskahjude edetabelit saab näha siit.

Edetabelist ilmneb, et suurimad kahjumid ei ole tulnud ainult kõrge võimendusega instrumentidest nagu tuletisinstrumendid või turgudelt, kus tavapäraselt kõrge võimendusega kaubeldakse (valuutaturud). Nimekirjas on ka juhtumeid, kus alusvaraks on võlakirjad, sealhulgas näiteks USA riiklike diskontovõlakirjade kauplemisel valekasumeid panga arvutisüsteemidesse sisestanud ja sellega pea 400 miljardi dollarilise kahjumi tekitanud Joseph Jett’i ja Kidder, Peabody & Co juhtum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles