Hiinlane hankis 200 000 dollari eest pudeli viskit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viski.
Viski. Foto: SCANPIX

USA võib olla rahahädas ja euroala segaduses, kuid see kõik ei häirinud anonüümset Hiina ärimeest, kes pudeli Šoti viski eest 125 000 naelsterlingit letti ladus.

62-aastane Dalmore Scotch igavles kuus kuud Singapuri Changi lennujaama klaasvitriinis. Tänase seisuga on ta kalleim viskipudel, mis endale iial omaniku on leidnud.

Ühtlasi illustreerib uljas ost kapitalivoogude seisu Ida-Lääne suunal.

Mullu transporditi Aasiasse 716 miljoni naela eest Šoti viskit, mis toetab Briti eksporti tempos 109 naela sekundis. Tänavu esimese poolaastaga trügis Singapur mööda Hispaaniast ja tõusis suuruselt kolmandaks turuks – osalt tänu sellele, et sealt «voolab» viski edasi mujalegi.

Trendist annab tunnustust ka indialaste omanduses olev Dalmore’i viskivabrik ise. Algselt juhtisid teda Mackenzied, kelle esiisad – nii need klannijutud pajatavad – päästsid 1263. aastal hulljulgel jahiretkel viibinud Šoti kuninga Alexander III elu. Aastal 1960 läks mägismaa viskifirma aga Whyte & Mackay omandusse.

Whyte & Mackay ostis aga 2007. aasta maikuus ära India firma United Distillers, mida juhib sealne äri- ja poliitikamees Vijay Mallya.

Nagu kallile napsule kohane, hoopleb märjuke maitsete ja aroomide üliküllusega, mille nimistusse Dalmore'i haruldaste viskide osakonna juhataja – ja neid maitsta saanud väljavalitu – David Robertsoni kinnitust mööda kuuluvad muuhulgas mesi, Sevilla apelsinid, kohv, mõru šokolaad, kardemon, nelk, ingver ja mandlid.

Kahjuks ei pruugi uus omanik seda kõike iialgi avastada. Nimelt tegelevad Šoti viski ostjad üha enam selle kollektsioneerimise, mitte pruukimisega.

Robertsoni sõnutsi näitab tema must nimekiri, et umbes 60 protsenti on joojad, ülejäänud aga kollektsionäärid ja investorid.

Härra Mallyale on aga ehk trööstiks tõsiasi, et «kaup on olnud üliõnnelik». Tema sõnutsi on firma väärtus kasvanud 10 aastaga 100 000 naela jagu. «Ja kes teab, mis ta järgmise kümne aasta pärast väärt võib olla?» küsib Mallya.

Oksjonipidaja Bonhamsi viskiekspert Martin Green ütleb, et hetkel valitseb haruldaste viskide järele tohutu nõudlus. Firma on kirjutanud oma kalendrisse juba teise Hongkongi oksjoni aastas, lisaks on neid viis Edinburghis ja kaks New Yorgis.

Näitena sellest, kui palju viski pealt teenida saab, viitab ta 1964. aasta Black Bowmore’ile, mis anti 1990. aastail ära jaehinnaga 150 naela pudel. Täna, ütleb ta, lähevad nad müügiks umbes 2500 naela pudel. Võrdluseks: sama  suur 1993. aastal FTSEsse (Financial Timesi ja Londoni börsi ühine indeksifirma) investeeritud summa oleks täna väärt umbes 520 naela (kui inflatsioon maha arvata).

Ülalmainitud 62-aastane Dalmore oli viimane 12 omasuguse hulgas.

Üks neist läks mõnda aega tagasi 32 000 naela eest ärimehele, kes võttis ta kaasa Penny Hill Parki hotelli Surreys ja kulistas koos kambajõmmidega alla.

Tore oli samas see, et lahke peoperemees jättis mõned tilgad jootrahaks pudeli põhja – väärtusega ligikaudu 1000 naela.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles