Juhtkiri: isevärki valem

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Gaasitarbijad, kes on üle elanud ühe hinnatõusu teise järel, on viimastel nädalatel isikliku autoga tanklas rõõmustanud soodsa bensiiniliitri üle ning vaatavad nüüd küsivalt ka gaasifirma poole. Toornafta barrel, mis vahepeal maksis juba 147 dollarit, on tõesti kukkunud enam kui saja dollari võrra.

Eesti Gaasi juhid on ikka avalikkusele kinnitanud, et gaasihinna kujundab valem, mille aluseks on kütteõli ning nafta maailmaturu hinnad, mistõttu tuleb ka gaasihindu pidevalt korrigeerida. Iseasi, kas see valem ka praktikas toimib. Nimelt põhjendatakse gaasihinna liikumist alati hästi siis, kui hind peaks tõusma, ka konkurentsiamet noogutab konkreetseid arve kommenteerides mõistvalt. Hinna võimalikust langetamisest rääkides siginevad aga retoorikasse väljendid «eks näeme», «raske prognoosida», «naftahind võib tõusta» jms.

Teisipäeval avaldatud rahvusvahelise korruptsioonivastase organisatsiooni Transparency International ülevaade hoiatab, muide, et Vene ettevõtted, sh nafta ja gaasiga seotud, on varmad oma eesmärkide saavutamise nimel tipp-poliitikuid rahastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles