Oligarh Prohhorovi Õige Üritus lasti põhja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Prohhorov Õiglase Ürituse kongressil kõnelemas.
Mihhail Prohhorov Õiglase Ürituse kongressil kõnelemas. Foto: SCANPIX

Liberaalse Vene partei Õige Ürituse (Pravoje Delo) miljardärist liider Mihhail Prohhorov käivitas pretsedenditu rünnaku Kremli vastu ja nõudis parteilt oma investeeringuid tagasi – pärast seda, kui ta eile erakonnast välja löödi.

Prohhorov, kes juhtis Õiget Üritust alates juunikuust, nimetas Kremli salapärast peaideoloogi ja poliittehnoloogi Vladislav Surkovit «niiditõmbajast nukunäitlejaks», kes tegeleb poliitilise debati lämmatamisega.

Oligarh lubas kanda hoolt selle eest, et Surkov vallandatakse.

Prohhorov, korvpallimeeskonna New Jersey Netsi omanik Venemaa rikkuselt kolmas mees, möönas, et ei kandideeri detsembrikuistel parlamendivalimistel, kuid tõotas poliitikast mitte lahkuda.

Ühtlasi palus Prohhorov Õigel Üritusel tagastada 500 miljonit rubla, mis ta oma sõnutsi alates juunikuust sinna on investeerinud. «Ma tahan selle raha rahvale anda,» ütles ta.

Draama hargnes pärast kolmapäevast parteikongressi, kus Prohhorov süüdistas Kremlit erakonna «pommimises» [vene k. reiderstvo] täpselt samas stiilis, «nagu 1990. aastate alguses firmasid pommimas käidi».

«Te vist ootate kõik, et ma tagasi astuksin,» ütles ta. «No oodake aga edasi.»

Eile hommikuks olid aga 75 partei delegaadist 73 andnud oma hääled Prohhorovi väljaheitmise poolt.

Lõhe tähendab seda, et parteil, mille kampaania oli ehitatud Prohhorovi isiku peale, pole sisuliselt mingit šanssi ületada detsembrikuistel parlamendivalimistel 7 protsendi häälte künnist.

«See on tõeliselt grandioosne krahh. Tuleb välja, et raha eest kõike ei saa,» ütles opositsioonipoliitik ja rühmituse Demokraatlik Valik juht Vladimir Milov.

Surkov süüditsustele reageerinud pole. Kremlist öeldi, et vaevalt ta seda lähitulevikus ka teeb.

Õige Üritus loodi 2009. aastal kui kremlimeelne partei, mis lehvitas liberaalsete vaadetega. Sel suvel valiti liidriks Prohhorov – pärast seda, kui asepeaminister Igor Šuvalov ja rahandusminister Aleksei Kudrin väidetavalt Kremli palvetele vaatamata sellest kohast loobusid.

Korvpallurikasvu Prohhorov kutsuti juhiks kui väidetavalt liberaalsete vaadetega ja jõukas inimene. Poliitika võis Prohhorovile siiski üle jõu käia. Kriitikute sõnutsi olevat ta kohelnud erakonda kui äriettevõtet ja tõotanud investeerida sinna 100 miljonit omaenda dollarit.

Milov ütles, et Prohhorovi ei karistatud mitte Kremli tellimusel, vaid seetõttu, et ta ei osanud poliitilist parteid juhtida: «Ta on kogu elu harjunud olema boss ja kõiki käsutama. Ja mõtlema, et kõike on võimalik osta raha eest. Poliitika on teistmoodi mäng ja sa pead inimestele teistmoodi lähenema.»

Prohhorov kinnitab aga, et süüdlane on Surkov, kes ei ole olnud rahul Prohhorovi poolt Õige Ürituse valimisnimekirjadesse pandud nimedega.

«Meie maal on üks suur niiditõmbaja-nukunäitleja. Tema nimi on Surkov. Seni, kui tema siin tegutseb, ei ole võimalik poliitikat teha,» ütles Prohhorov eile.

«Kui ta mõistis, et tal ei takistata poliitikasse tulekut, hakkas ta mõtlema, et võib teha mida tahab,» ütles üks Prohhorovi lähedalseisev allikas. «Aga selgus, et asjad käivad teistmoodi. Talle avaldati pidevalt survet, keda võtta ja keda jätta, mida teha ja mida mitte...»

Surkovi teeneks peetakse Venemaa «kontrollitud demokraatia» korraldamist, kus valimistel saavad konkureerida vaid ametlikult heakskiidetud poliitilised parteid. Avalikult on teda aga väga harva rünnatud.

«Teda petakse halliks kardinaliks,» ütles Moskva mõttekoja Carnegie keskuse analüütik Maša Lipman.

Avalikult Kremli vastu sõna võttes võis Prohhorov end löögi alla seada. Viimane oligarh, kes poliitikasse sisenes, oli Mihhail Hodorkovski, kes kannab parasjagu pikka vanglakaristust.

Õige Üritus pole esimene Kremli poolt tekitatud partei, mis pärast «niiditõmbajate-nukunäitlejatega» konfliktiminekut hävineb.

2003. aastal läks nii, et «päris» Kommunistliku partei häälte ülelöömiseks loodud Rodina hakkas üle tõmbama hoopis Ühtse Venemaa pooldajaid. Rodina juurdepääs televisioonile lõigati ära paar päeva enne valimisi.

2006. aastal visati tolleaegne Rodina juht Dmitri Rogozin parteist välja ja saadeti eksiili ehk Venemaa saadikuks NATOs.

Õige Üritus oli ainuke liberaalne ja läänemeelne partei detsembrikuiste parlamendivalimiste konkurentsis.

Valimistel, mille raskuskeskmeks on kujunemas Vene natsionalism, osalevad seega Putini Ühtne Venemaa, üliäkilise Vladimir Žirinovski liberaaldemokraadid ja kommunistid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles