Colliers: eurotsoonis veniv kriis hoiab ärikinnisvara paigal

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rävala pst. 5 kontorihoone Tallinnas
Rävala pst. 5 kontorihoone Tallinnas Foto: SCANPIX

Eurotsooni üha edasi veniv kriis, hoiab paigal ka ärikinnisvara turgu, sest ettevõtjad lükkavad otsustusi edasi.

«Näeme kasvavat ebakindlust ka ärikinnisvaraturul. Kui aasta esimesel poolel olid paljud suurettevõtted, kes suutsid kriisi ajal oma tegevuse konsolideerida, nüüd valmis tootmist laiendama, siis täna lükatakse oma laienemisotsused aasta võrra edasi,» ütles Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Ärikinnisvara investeeringute turg püsib Colliersi teatel üle ootuste aktiivne ja  käimas on mitmed läbirääkimised. Juulis ostis rahvusvaheline kinnisvarafond BPT Asset Management Lincona Maja umbes 15 miljoni euro eest.

«Lisaks nendele objektidele, kus on garanteeritult positiivsed rahavood, on toimunud ka mitmeid tehinguid arendatavate maatükkidega. Prognoosime, et käesoleva aasta koguinvesteeringud ärikinnisvaras ületavad 200 miljonit eurot - seda on kaks korda enam kui 2010. aastal,» kommenteeris Tinno.

Colliers märgib, et ärikinnisvara üüripakkumiste hinnad on aasta algusest püsinud stabiilsetena. City24.ee andmetel oli Tallinna keskmine küsitud hind augustis 5,64 eurot ruutmeetri kohta, samas kui Vilniuses oli see 6,1 eurot ruutmeetri kohta. Keskmised küsitud hinnad näitavad Colliersi kinnitusel kõikides Balti riikides hetkel tagasihoidlikku kasvutrendi.

Müügipakkumiste keskmine hind on Tallinnas, Riias ja Vilniuses samuti sarnane, varieerudes 1140-1300 euroni ruutmeetri eest - kasvutrendi näitas augustis Vilnius.

Kontoripindade turul on saadavus A-kassi büroode osas püsinud viimased viis kuud stabiilsena. «Heade kontoripindade üürihinnad on tugevalt tõusnud - potentsiaalsed üürnikud on arusaadavalt reageerinud sellele suurema tagasihoidlikkusega uute, pikaajaliste kohustuste võtmisel,» kommenteeris  Tinno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles