Euroblogi: säästulambid vähendavad ka survet hinnatõusuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse meedianõunik Maris Ilves kirjutab euroblogis, et klassikalistest hõõglampidest loobumine ja säästulampide kasutuselevõtt võib kahandada ka survet elektri hinnatõusuks.

«Hõõgpirne keelustava määruse positiivne mõju ei ole ainult võimalik energiatarbimise vähenemine. Säästlikumate lampide kasutamise tulemusena kahaneb ka võimsusvajadus elektrisüsteemis, mis omakorda tähendab väiksemat investeerimisvajadust ja ka väiksemat survet hinnatõusuks,» märkis Ilves.

«Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi arvutuste järgi väheneb võimsusvajadus Eesti elektrisüsteemis 50 megavati võrra, kui iga kodumajapidamise vajadus on 100 vati võrra väiksem. Selle saavutamiseks piisab igas kodus kolme hõõgpirni väljavahetamisest. Elektrisüsteemis tähendab 50 megavatti väiksem võimsus ligikaudu 100 miljoni euro võrra väiksemat investeerimisvajadust.»

Samuti tõi Ilves välja tõiga, et Euroopa pole kaugeltki ainuke, kes on otsustanud hõõgpirnid müügilt kõrvaldada. See on tema sõnul globaalne trend: «/…/ näiteks on sellealased õigusaktid vastu võetud Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Kanadas ja Lõuna-Koreas. Hiina, India ja Venemaa on samuti teatanud kavatsusest järgida sellist praktikat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles